Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković primio je u službeni posjet izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija.

Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora i početka rada novog saziva Hrvatskoga sabora, kao i predstojećim parlamentarnim aktivnostima vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković upoznao je izraelskog veleposlanika sa sadržajem današnje rasprave u Hrvatskome saboru na temu EU, tijeka i rezultata pregovora o pristupanju Republike Hrvatske EU, a sve s ciljem boljeg upoznavanja javnosti pred referendum 22. siječnja ove godine.

Sugovornici su obostrano ocijenili da su bilateralni odnosi Hrvatske i Izraela vrlo dobri, a očekuje se uzlazna linija u suradnji na mnogim područjima, pri čemu je važno zadržati dobre međuparlamentarne odnose redovitom dinamikom susreta srodnih odbora i skupina prijateljstava. Obje zemlje prepoznale su kao poželjna područja suradnje, ali i kao pitanje od strateškog interesa, obrazovanje i znanost. Poticanje izvrsnosti i investicije u znanstvene projekte nadmašuju značaj za same znanstvene zajednice jer se takvim ulaganjem stimulira razvoj i gospodarska suradnja. Zajednički je konstatirano da je vrijeme da se dobar politički dijalog, koji godinama njeguju dvije zemlje, konkretizira i na gospodarskom planu i u poslovnom sektoru. 

Izraelski veleposlanik izrazio je nadu da će prvi državnički posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Izraelu sljedećeg mjeseca, osim svog političkog značaja, dati i nov gospodarski uzlet bilateralnim odnosima.

Autor: Služba za odnose s javnošću