Potpredsjednik Odbora za europske poslove Josip Bilaver sudjelovao na XII. sastanku COSAP-a

Sarajevo - Potpredsjednik Odbora za europske poslove Josip Bilaver sudjelovao je kao posebni gost na XII. Konferenciji parlamentarnih odbora za europske integracije/poslove država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Europi (COSAP) koji je održan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici parlamentarnih odbora nadležnih za europske integracije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Predstavnici Kosova i Turske sudjelovali su u ulozi promatrača. 

Na dnevnom redu sastanka bio je zajednički nastup zemalja regije prema intenzivnijem gospodarskom razvitku i napretku u Europskoj uniji, implikacije izbjegličke krize na regiju te regionalni odgovor na globalni problem terorizma. Prije usvajanja zajedničke izjave govorila je Majlinda Bregu, predsjednica Odbora za europske integracije Parlamenta Albanije o uspostavljanju parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa. 

Govoreći o zajedničkom nastupu država susjedstva u gospodarskom razvitku i napretku Josip Bilaver je istaknuo da je Europska unija potentno gospodarsko tržište od 500 milijuna stanovnika. Rekao je kako Hrvatska tijekom pretpristupnog procesa nije bila dovoljno uspješna u privlačenju sredstava iz europskih fondova, ali da je svakako spremna svoja iskustva podijeliti sa susjednim državama. 

Sudionici su potvrdili svoju privrženost perspektivi članstva u EU-u, uvjereni da politika proširenja pridonosi miru, sigurnosti i prosperitetu kako državama iz susjedstva tako i Europi u cjelini. Nadalje, istaknuta je važnost jačanja suradnje parlamentarnih odbora nadležnih za europske integracije država uključenih u rad COSAP-a, jedinstven pristup rješavanju migracijske krize i nužnost suradnje svih članova COSAP-a s institucijama Europske unije i drugim međunarodnim organizacijama u borbi protiv terorizma. 
 

Autor: Odbor za europske poslove