Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio izaslanstvo Parlamenta Valonije

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak izaslanstvo Parlamenta Valonije koje boravi u studijskom posjetu Saboru.

Izaslanstvo, kojemu je na čelu prvi potpredsjednik Parlamenta Christophe Collignon, stiglo je u posjet Hrvatskome saboru kako bi ojačali parlamentarnu suradnju Valonije i Hrvatske te razmijenili mišljenja o važnim gospodarskim i političkim temama. – Želimo razvijati parlamentarnu demokraciju i međunarodne odnose jer tako se možemo bolje upoznati i razumjeti te pomoći našim narodima, rekao je Collignon.

Sugovornici su istaknuli dobre prijateljske odnose te iskazali zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o suradnji s Frankofonom zajednicom Regije Valonija i Hrvatske s ciljem suradnje posebno usmjerene na vrednovanje ljudskih resursa, održivog razvoja i partnerstva između upravnih tijela, institucija, udruženja i poduzetnika. 

–Smatram da postoji puno prostora za suradnju između Hrvatske i Valonije kao i Belgije u cjelini koje nisu dovoljno iskorištene, rekao je Reiner, te naglasio kako bi Hrvatska rado vidjela što više belgijskih i valonskih ulaganja. Potpredsjednik Sabora posebno je istaknuo kako prostora za jaču suradnju ima u područjima zaštite okoliša, građevinskom sektoru, informacijskoj tehnologiji, biotehnologiji, kemijskoj i prehrambenoj industriji i energetici. 

U nastavku susreta razgovaralo se o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom i prioritetima koji obuhvaćaju rast gospodarstva i zapošljavanje, jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti, energetsku i prometnu povezanost te proširenje EU-a.  Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima  Hrvatske naglasio je kako su to ulazak u šengenski prostor, eurozonu te članstvo u OECD-u. –Hrvatska od svih država članica ima najdulju granicu sa zemljama koje nisu u Uniji i naš je prioritet proširenje EU-a na jugoistok Europe, naglasio je Reiner i dodao kako je važno da zemlje kandidatkinje ispune sve uvjete za članstvo koje je i Hrvatska morala ispuniti. Rekao je kako je proširenje Europske unije  važno za jačanje i unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a te kako je Hrvatska zemljama kandidatkinjama stoji na raspolaganju za svu pomoć oko ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Obje strane iskazale su privrženost Europskoj uniji i njezinim vrijednostima  i složili su se kako je Europska unija puno više od trenutnih problema s kojima se suočava. Naglasili su kako ona  predstavlja najbolju garanciju mira te nudi jedno od najvećih postignuća - zajedničko europsko tržište i valutu te se složili da njezine države članice puno više toga povezuje nego dijeli.