Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Yamadu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner razgovarao je u petak s parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Kanjijem Yamadom o političkim i gospodarskim temama te mogućnostima japanskih ulaganja u hrvatske strateške infrastrukturne projekte.

Potpredsjednik Sabora Reiner pozdravio je današnje sklapanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Japana te pokretanje razgovora o sporazumu o zračnom prometu čime bi se ispunile pretpostavke za izravnu zračnu liniju Hrvatska-Japan. U tom kontekstu Reiner je spomenuo i veće mogućnosti gospodarske suradnje i trgovinske razmjene posebno ističući mogućnost investiranja u infrastrukturne projekte. 

– Zainteresirani smo za japanska ulaganja, primjerice u pomorske luke Rijeku, Zadar i Ploče te za razmjenu iskustava s japanskim stručnjacima u području modernizacije željeznica, rekao je Reiner. U nastavku je istaknuo kako uz dobru mrežu autocesta Hrvatska treba modernizirati i obnoviti željezničke pravce čime će se omogućiti brži transport robe iz luka prema srednjoj i zapadnoj Europi.

Parlamentarni zamjenik ministra vanjskih poslova Yamada složio se da postoji prostor za dinamičniju gospodarsku suradnju spomenuvši dobar primjer izvoza hrvatske tune u Japan. Yamada je rekao kako  vidi prostora za intenzivniju razmjenu kako u području gospodarstva, tako i u turizmu i kulturi. Spomenuo je i kandidaturu japanske Osake za EXPO 2025 ističući kako i tu postoji mogućnost daljnje suradnje dviju država, ukoliko Osaka dobije domaćinstvo. – Hrvatska je u Japanu prepoznata, ali vjerujemo da će i to biti dobra prilika za promociju na azijskom tržištu, zaključio je Yamada.

Sugovornici su se složili kako se suradnja dvaju parlamenata treba ojačati na svim razinama od predsjedničke do suradnje radnih tijela i kroz skupine prijateljstava budući da parlamentarna diplomacija omogućuje nešto fleksibilniji i otvoreniji pristup čime se ostvaruju bliži odnosi između država i naroda.
 

Autor: Služba za medije