Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio veleposlanika Turske Mustafu Babüra Hizlana

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u srijedu veleposlanika Republike Turske Mustafu Babüra Hizlana. Glavne teme razgovora hrvatske i turske strane bile su usmjerene na jačanje sveukupne gospodarske, kulturne te ostalih oblika suradnje.

Potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako hrvatsko-turski odnosi nemaju otvorenih pitanja, no kako ima niz područja u kojima trebamo ojačati međusobnu suradnju, s posebnim naglaskom na trgovinsku razmjenu i investicije. – Vidim da ima prostora za puno jaču suradnju od ove postojeće i smatram da se moramo usmjeriti na osnaživanje naših gospodarskih odnosa, rekao je Reiner.

U nastavku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner osvrnuo se na izravna ulaganja naglasivši kako je hrvatska strana zainteresirana za turske investicije te i da u tom smislu postoji znatan prostor za osnaživanje suradnje. Reiner je zaključno istaknuo kako Vlada kontinuirano radi na poboljšanju investicijske klime i otklanjanju svih potencijalnih izazova za buduće ulagače.

Veleposlanik Hizlan rekao je kako su se određene brojke u trgovinskoj razmjeni Turske i Hrvatske posljednjih godina povećale te kako očekuje njihov daljnji rast. Istaknuo je kako ima prostora za osnaživanje međusobnih odnosa, posebice gospodarskih te rekao kako turske tvrtke pokazuju interes za ulaganjima u Hrvatskoj. Navodeći neke primjere postojećih ulaganja u turizam i nautiku, veleposlanik Hizlan je dodao kako turske tvrtke redovito sudjeluju na svim većim natječajima od onoga za Pelješki most, do luka Dubrovnik i Zadar te naglasio kako je više tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije zainteresirano za ulaganja u proizvodnju biomase.

Sugovornici su se složili oko potrebe obostranog angažmana na jačanju međusobnih odnosa na svim područjima od turizma, bankarskog sektora, obrazovanja, kulture do energetskog sektora. Naglasili su kako će raditi na privlačenju daljnjih investicija u svim područjima i na produbljivanju odnosa u svim segmentima te poticanju razmjena posjeta, kako onih na najvišoj državnoj razini, ali tako i onih radnih. U tom smislu spomenut je skori uzvratni posjet Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske Hrvatskome saboru.

Autor: Služba za medije