Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner nazočio Kongresu medicinskih sestara i tehničara

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je svečanom otvaranju Kongresa medicinskih sestara i tehničara u organizaciji KBC-a Zagreb o temi “Razvojni putevi sestrinstva III – Da se ne zaborave devedesete“.

U obraćanju nazočnima akademik Reiner rekao je kako su medicinske sestre i tehničari dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Hrvatske tijekom ratnih zbivanja.  - U ratnim strahotama isplivala je iskonska srž poziva medicinskih sestara: briga za svoje pacijente, koji su samo silom prilika bili i njihovi susjedi, prijatelji ili članovi obitelji. Danas, iako su ratna stradanja iza nas, želim ukazati na važnost medicinske struke u kontekstu potrebe očuvanja zdravlja braniteljske populacije u našoj zemlji, istaknuo je Reiner.

Dodao je kako je politički, ali i moralni imperativ Republike Hrvatske osiguravanje boljih uvjeta rada za medicinsko osoblje kako bi se smanjio odljev medicinara na rad u inozemstvo. - U Republici Hrvatskoj sestrinstvo ima najviše stupnjeve obrazovanja i vrlo kvalitetno školovanje. Preddiplomski i diplomski studiji postali su sastavni i važni dio nastavnih aktivnosti na sveučilištima. Iz tog razloga mora nam biti važan zadatak zadržati ove stručnjake u Hrvatskoj kako bi svojom predanošću i znanjem stvarali još bolji svijet za nas, ali i za generacije koje dolaze nakon nas, kazao je.

Uz potpredsjednika Sabora Reinera, svečanosti je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić te drugi visoki dužnosnici.
 

Autor: Ured potpredsjednika Sabora