Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner održao sastanak s veleposlanikom Indije Arindamom Bagchijem

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u petak sastanak s indijskim veleposlanikom u Hrvatskoj Arindamom Bagchijem. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odnosima dviju država bez otvorenih pitanja te razgovarali o daljnjoj suradnji s naglaskom na  jačanje gospodarskih i trgovinskih odnosa. 

Veleposlanik Bagchi posebno je istaknuo važnost održavanja veza parlamenata Indije i Hrvatske te rekao kako će za svog mandata u Hrvatskoj raditi na intenzivnijoj suradnji u tom području. Akademik Reiner podržao je ideju jačanja parlamentarne suradnje i naglasio kako parlamentarna demokracija ima iznimnu važnost posebice u kontekstu neformalnijeg razmjenjivanja stajališta. – Držim da je kontinuirana međuparlamentarna suradnja odbora i skupina prijateljstava dobar način povezivanja dviju država i da se na istoj treba dodatno raditi, rekao je Reiner.

U nastavku se razgovaralo o potencijalima razvoja gospodarskih i trgovinskih odnosa posebice u kontekstu mogućih indijskih investicija u područje energetike, željezničke infrastrukture kao i brodogradnje.

Potpredsjednik Sabora Reiner predstavio je i potencijale hrvatskih luka Rijeke, Zadra i Ploča naglasivši kako one mogu biti ulazne luke za indijsku robu koja se plasira na tržištima cijele Europe. Razgovaralo se i o jačanju suradnje na području turizma, ali i obrazovanja. Veleposlanik Bagchi rekao je kako hrvatski građani na raspolaganju imaju cijeli niz specijaliziranih tečajeva kroz koje mogu ostvariti kontakte te i na taj način doprinijeti razvoju odnose dviju država.