Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izaslanstvo parlamenta Irske

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner održao je sastanak s tročlanim izaslanstvom irskog parlamenta kojeg predvodi zastupnik John Brassil.

Akademik Reiner istaknuo je kako je jedan od važnijih aspekata koji u posljednje vrijeme povezuju dvije zemlje povećani broj hrvatskih građana koji su odselili u Irsku i koji svojim radom doprinose razvoju te zemlje. – Ti građani sada predstavljaju most koji još čvršće povezuje naše zemlje, rekao je Reiner i dodao kako uz povezivanje ljudi Hrvatska i Irska moraju intenzivnije poraditi na približavanju poslovnog sektora i razmjeni iskustava po pitanju demografskih trendova i migracija, ali i povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Iskazao je zadovoljstvo sve većim brojem irskih turista u Hrvatskoj čiji se broj  povećao zahvaljujući izravnim letovima iz Dublina za Zadar i Zagreb.

Sugovornici su se složili kako je trgovinska razmjena Hrvatske i Irske prilično skromna te da postoji potencijal za njezin rast u području turizma, IT sektora, znanosti, kulture i obrazovanja. Akademik Reiner pozvao je irske investitore da ulažu u hrvatske start-up tvrtke u području inovacija.

Potpredsjednik Sabora Reiner iskazao je nadu da će se suradnja europskih prijestolnica kulture 2020. Rijeke i irskog Galwaya nastaviti i u budućnosti, posebno u području obrazovanja i razmjene studenata te u području umjetnosti – povezivanjem nacionalnih kazališta i muzeja.

Voditelj izaslanstva Brassil rekao je kako se irsko gospodarstvo počelo ubrzano razvijati devedesetih godina prošlog stoljeća, ponajviše privlačenjem stranih ulaganja. Pritom je pohvalio ulogu Agencije za privlačenje investicija (IDA) te dodao kako se prilikom ulaganja strane kompanije u irsko gospodarstvo stvara dodatni posao za barem dvadeset domaćih irskih tvrtki.
 

Autor: Ured potpredsjednika Sabora