Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio talijanskog senatora Lodovica Sonega

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u srijedu talijanskog senatora Lodovica Sonega, predsjednika talijanskog parlamentarnog izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (SEI). 

Na sastanku se razgovaralo o hrvatskom predsjedanju Srednjoeuropskom inicijativom, bilateralnim odnosima te gospodarskoj, kulturnoj i znanstvenoj suradnji. Sugovornici su se dotaknuli i pitanja statusa manjina, kako talijanske u Hrvatskoj tako i hrvatske u Italiji, kao važne poveznice između dviju država. U tom kontekstu akademik Reiner zahvalio je na priznanju statusa jezične manjine Hrvatima u Autonomnoj regiji Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia) čime se prepoznala povijesna prisutnost jezične i kulturne hrvatske zajednice na tom području.

- Odnosi između Hrvatske i Italije tradicionalno su dobri i vežu nas partnerski odnosi, a naši parlamenti imaju odličnu suradnju na svim razinama, rekao je potpredsjednik Sabora Reiner. Dodao je i kako je Italija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatskoj te da brojna ulaganja u Hrvatsku dolaze upravo iz Italije. Akademik Reiner zaključno je rekao kako sigurno postoji prostor za osnaživanje partnerskog odnosa i suradnju kako u Europskoj uniji tako i drugim organizacijama te posebno izrazio nadu u daljnje jačanje suradnje na gospodarskom planu.

Govoreći o hrvatskom predsjedanju Srednjoeuropskom inicijativom akademik Reiner posebno se osvrnuo na hrvatske prioritete predsjedanja koji će biti usmjereni na proširenje Unije, prijenos znanja i iskustava iz procesa pristupanja EU, gospodarsku i kulturnu suradnju, izazove migracija, intenziviranje suradnje između SEI-ja i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija te nastavak parlamentarne suradnje.

Senator Sonega iskazao je zadovoljstvo navedenim prioritetima i rekao kako će talijansko predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom u 2019. godini velikim dijelom biti nastavak ispunjavanja tih prioriteta naglasivši kako se zajedničkim naporima i suradnjom dviju država kroz predsjedanje inicijativom može osnažiti i revitalizirati ulogu SEI-ja. Posebno se osvrnuo na činjenicu proširenja EU-a na države jugoistočne Europe jasno naglasivši kako ne postoji prečica za članstvo već da sve države koje žele postati članicama Unije moraju raditi na ispunjavanju zadanih kriterija. – Članstvo u EU-u zahtijeva konstantnu angažiranost i ono je samo po sebi vrlo zahtjevno, zaključio je senator Sonega.

Sugovornici su razgovarali i o drugim temama, među kojima i o pružanju podrške Hrvatskoj oko ulaska u schengenski prostor i članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Autor: Služba za medije