Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner s potpredsjednikom Parlamenta Republike Indonezije Taufikom Kurniawanom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak potpredsjednika Parlamenta Republike Indonezije Taufika Kurniawana s izaslanstvom. Uz potpredsjednika Sabora Reinera sastanku su nazočili saborski zastupnici Miro Kovač, Grozdana Perić, Joško Klisović i Darko Horvat.

U razgovorima su posebno istaknuti odlični bilateralni odnosi Hrvatske i Indonezije bez otvorenih pitanja te česti posjeti različitih parlamentarnih delegacija Indonezije Hrvatskoj. Sugovornici su se složili kako postoji prostor da odnosi postanu još i bolji kroz poticanje i unapređenje  gospodarske suradnje.
 
Potpredsjednik Sabora Reiner posebno je ukazao na nekoliko mogućnosti suradnje: od prehrambene industrije i suradnje s tvrtkama koje imaju halal certifikat, u području obrambene industrije u kontekstu modernizacije indonezijskih vojnih snaga, korištenje potencijala luka Rijeke, Ploča i Zadra za ulazak indonežanskih proizvoda na tržište Europske unije te posebno naglasio mogućnosti suradnje u području zajedničkog istraživanja nafte i plina, farmaceutskoj i drvnoj industriji.

Potpredsjednik indonezijskog Parlamenta Taufik Kurniawan izrazio je zadovoljstvo odnosima dviju država i naglasio kako parlamentarna diplomacija može pomoći u unapređenju gospodarskih veza dviju država. Rekao je kako je Hrvatska dobar partner za suradnju u području korištenja potencijala luka, iskazao je interes za gospodarskom suradnjom u vojnoj te prehrambenoj industriji. Iskoristio je priliku najaviti susret parlamenata sedamdesetak država svijeta koji će se održati na Baliju te pozvati delegaciju Hrvatskog sabora.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dobrom suradnjom gospodarskih komora dviju država, spomenuta je suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Zadru te privatnih učilišta sa sveučilištima u Indoneziji, predstavljeni su primjeri hrvatskih tvrtki koje već posluju s Indonezijom ili su prisutne na tom tržištu te su uočena i druga područja koja mogu povezati dvije države poput forenzike, informatike, energetike, zaštite okoliša i prirode te turizma. Naglašena je obostrana želja za daljnjom intenzivnom međuparlamentarnom suradnjom posebice u kontekstu razvoja gospodarskih veza.

Autor: Služba za medije