Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner susreo se s članom Kongresa SAD-a Christopherom Smithom

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Reiner primio je u ponedjeljak republikanskog kongresnika Christophera Smitha. Kongresnik Smith viši je član Odbora za vanjsku politiku američkog Kongresa, predsjedatelj Pododbora za Afriku, globalno zdravlje, globalna ljudska prava i međunarodne organizacije, supredsjedatelj Povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi te supredsjedatelj Izvršne komisije za Kinu.

Na današnjem sastanku s akademikom Reinerom zastupnik Smith naglasio je svoje prijateljstvo prema Republici Hrvatskoj istaknuvši kako je bio jedan od prvih američkih dužnosnika koji je 1991. posjetio Hrvatsku i grad Vukovar te je predsjedniku SAD-a prenio svoje dojmove i istinu o agresiji na Hrvatsku.

Reiner i Smith razgovarali su i o nizu drugih pitanja, među ostalim o zaštiti ljudskih prava, zdravstvu, a posebno su se osvrnuli na stanje u BiH te položaju Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda. Hrvatski narod mora biti jednakopravan s ostala dva konstitutivna naroda što, na žalost, nije slučaj, smatraju sugovornici.

Zastupnik Smith jedan je od članova Kongresa s najduljim stažem u tom predstavničkom tijelu SAD-a, predlagatelj je velikog broja zakona, a među posljednjima i onog protiv spolnog zlostavljanja djece. Republikanac Smith dugo je predsjedao brojnim dvostranačkim radnim skupinama u Kongresu, uključujući i pro-life skupine, skupine za autizam, Alzheimerovu bolest, Lajmsku bolest, Spinu bifidu, trgovinu ljudima, izbjeglice, borbu protiv antisemitizma te skupinama za BiH, Ugandu i Vijetnam.

Autor: Ured potpredsjednika Hrvatskoga sabora