Potpredsjednik Sabora Ante Sanader primio izaslanstvo vatrogasne zajednice Baden-Württenberga

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader primio je u ponedjeljak izaslanstvo dužnosnika vatrogasne zajednice Baden-Württenberga na čelu s njihovim predsjednikom Frankom Knödlerom. 

Uz potpredsjednika Sabora Antu Sanadera sastanku su nazočili  i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik te Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Republike Hrvatske.

Poželjevši izaslanstvu dobrodošlicu u Hrvatsku i Hrvatski sabor, potpredsjednik Sanader gostima je dao prikaz rada hrvatskoga parlamenta o prvih narodnih zborovanja, građanskog Sabora 1848. do formiranja suvremenog Hrvatskoga sabora nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i prvih demokratskih, višestranačkih izbora. 

Poptredsjednik Sanader ovom je prigodom u ime Hrvatskoga sabora zahvalio državi Baden-Württenberg, kao i njezinim vatrogascima, za svu pomoć koju su pružili Hrvatskoj kada god je to bilo potrebno, posebno za vrijeme Domovinskog rata, te za nedavnih velikih potresa. 

Predsjednik vatrogasne zajednice Baden-Württenberg Frank Knödler istaknuo je kako dosadašnja suradnja dviju vatrogasnih zajednica svjedoči o međusobnoj kolegijalnosti, prijateljstvu, ali i  izvrsnoj stručnoj suradnji, jer kako je naglasio, razmjena iskustava i na ovome području važna je poveznica između dviju europskih država kao što su Hrvatska i Njemačka. Sugovornici su složni kako će i skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasne zajednice Baden-Württenberga u Splitu i formalno potvrditi odličnu međusobnu suradnju.

Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i susjednim državama koje su izazvale poplave, te aktivnostima i angažmanu hrvatskih vatrogasaca na terenu, o čemu je goste izvijestio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Tijekom sastanka također je istaknuto koliko je važna i politička podrška vatrogastvu, poglavito u kriznim situacijama, te su kolege razmijenile informacije i o nedavno donesenom hrvatskom Zakonu o vatrogastvu te organizaciji i sustavu zapovijedanja u hrvatskom i njemačkom vatrogastvu.  

Na kraju susreta, potpredsjednik Sabora Sander uručio je predsjedniku vatrogasne zajednice Baden-Württenberga Franku Knödleru prigodan poklon Hrvatskoga sabora, Zlatnu plaketu za doprinos vatrogastvu Republike Hrvatske.