Potpredsjednik Sabora Brkić predvodio saborsko izaslanstvo na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica

Zadar – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Milijan Brkić sa saborskim izaslanstvom sudjelovao je u ponedjeljak na svečanom obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Prije četvrt stoljeća ovom operacijom, kodnog naziva "Gusar", u samo 72 sata združene snage svih grana Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a povezale su sjever i jug Hrvatske odbacivanjem neprijatelja iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i s Jadranske magistrale.

U zadarskome HNK-u, gdje se održala središnja svečanost, potpredsjednik Sabora Brkić, i sam sudionik operacije, kazao je u svome govoru kako je vojno-redarstvena operacija Maslenica pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu. - Da nije bilo hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika, današnje Republike Hrvatske ne bi bilo. Naši branitelji u Hrvatskoj, ali i u drugoj našoj domovini, Bosni i Hercegovini, nošeni domoljubljem ostvarili su velebne pobjede u obrambenom Domovinskom ratu te u izrazito teškim okolnostima nakon dugih stoljeća, slijedeći jasnu viziju istinskog vođe hrvatskog naroda i utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana, stvorena je jedina nam Hrvatska, naglasio je. Danas, istaknuo je, borba se nastavlja, ali potpuno drukčijim sredstvima. Danas moramo osigurati uvjete za kvalitetniji život, posebno mladih. - To je cilj kojem svi moramo služiti i u koji se svi moramo zaklinjati, poručio je.

Zahvalivši braniteljima na žrtvi, kazao je kako žrtva onih koji su za slobodu dali svoj život treba biti novi temelj za još snažniji angažman svakog ponaosob, posebno političara. - Neka nam njihova žrtva bude poticaj da zajedničkim snagama gradimo bolju i prosperitetniju Hrvatsku s ciljem snažnijeg ekonomskog oporavka i napretka. Zastanimo još jednom danas, sjetimo ih se jer heroji se nikad ne smiju zaboraviti. Zahvalimo im se na ovom božjem daru, zahvalimo im se za slobodu i za svoj mir. - Hvala još jednom dragi prijatelji, hrvatski branitelji, poručio je Brkić zaključivši kako danas nemamo pravo odustati i umoriti se.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako su ne samo operacija Maslenica nego i druge akcije i operacije tijekom Domovinskog rata svjedočanstvo domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskoga čovjeka. - One nas podsjećaju da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve, istaknula je predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH pred okupljenima. - Vojno-redarstvena operacija Maslenica stvorila je  pretpostavke za obnovu i izgradnju Hrvatske, njome su agresorske snage odbačene u dubinu tada okupiranih područja Hrvatske, gdje su dvije godine kasnije u "Oluji" dočekale potpuni vojni poraz, podsjetila je predsjednica te naglasila da je ta operacija otvorila put ne samo konačnom oslobađanju zadarskoga zaleđa i cijele Domovine nego i stvorila pretpostavke za njezinu obnovu i izgradnju.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, također jedan od sudionika operacije, zahvalio je svim braniteljima na sudjelovanju u operaciji koja je bila prekretnica u Domovinskome ratu jer je, uz to što je ponovno spojila sjever i jug Hrvatske, pokazala da je Hrvatska vojska organizacijski dosegnula razinu organiziranosti i opremljenosti koja je omogućavala izvođenje složenih vojnih operacija. Okupljenima su se obratili i ratni zapovjednik operacije Maslenica general Ante Gotovina, zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Uz potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića svečanosti su nazočili i potpredsjednik Sabora Furio Radin te brojni saborski zastupnici i zastupnice.

Autor: Hina/Služba za medije