Potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić nazočio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve

Uštica - Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima u četvrtak je na romskom groblju u Uštici kod Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. 

Uz predstavnike romskih udruga iz Hrvatske i drugih zemalja, komemoraciji su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH, izaslanstvo Grada Zagreba te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Komemoraciju, koja je započela minutom šutnje u počast svim žrtvama, organizirali su Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeće romske nacionalne manjine.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve obilježava se diljem Europe, a prihvatilo ga je Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola milijuna Roma. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, naglasio je kako je Uštica mjesto masovnog stradanja Roma nad kojima zločin nisu počinili okupatori već zločinački režim tzv. NDH. - Nećemo dopustiti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja sudjelovanje Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, naglasio je Kajtazi. Osvrnuo se i na životne uvjete Roma koji, unatoč svim obećanjima, još uvijek nisu zadovoljavajući, kao i na pripremu za izgradnju memorijalnog muzeja te budući popis stanovništva. -Prema zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, kazao je Kajtazi te izrazio uvjerenje kako u Hrvatskoj živi i radi oko 40.000 Roma. 

Molitvu za romske žrtve izrekli su muslimanski, katolički i pravoslavni svećenici, a potom su vijence položila državna i izaslanstva Roma te predstavnici diplomatskog zbora. (Hina/Služba za medije) 
 

Autor: Hina/Služba za medije