Potpredsjednik Sabora Luka Bebić primio Izaslanstvo Državne Dume Ruske Federacije

Zagreb - Izaslanstvo Rusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Državne Dume Ruske Federacije primio je danas potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, a sastanku je bio nazočan i voditelj Hrvatsko-ruske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Ratko Gajica.

Luka Bebić je rekao kako je Hrvatska zainteresirana za međuparlamentarne susrete. Ukratko je predstavio Hrvatski sabor i njegovu strukturu, istaknuvši kako od ukupnog broja osmero zastupnika predstavljaju nacionalne manjine. Naglasio je da zastupnici srpske nacionalne manjine, koji podupiru program hrvatske Vlade u ovom mandatu, osobito pridonose prevladavanju problema iz prošlosti. 

Bebić je naglasio da Hrvatska, koja je u fazi pregovora s Europskom unijom i koja želi postati članica Europske unije, nikako ne želi da zbog toga cilja budu dovedeni u pitanje njezini dobri odnosi s drugim zemljama. Također, Hrvatska razvija i želi razvijati dobre odnose posebice sa svojim susjedima. Istaknuo je da Rusija u planovima razvoja Hrvatske ima vrlo visoko mjesto i stoga Hrvatska svoju suradnju s Rusijom želi proširiti na svim poljima. Upravo je ovdje parlamentarna diplomacija itekako važna jer može poticati izvršnu vlast da se brojna pitanja brže rješavaju, naglasio je Bebić.     

Voditelj ruske delegacije i koordinator skupine zastupnika Državne Dume za veze s Hrvatskim saborom Aleksandar Nikolaevič Kljukin, uvjeren je da će dolazak Rusko-hrvatske skupine prijateljstva u Hrvatsku pomoći još boljoj suradnji i jačanju ukupnih odnosa dviju zemalja. „Spremni smo uže surađivati u direktnim kontaktima“, rekao je Kljukin te istaknuo da Rusija razumije težnju Hrvatske za članstvom u EU kao prirodnu, ali isto tako zbog nje ne treba stradavati, već jačati suradnja Rusije i Hrvatske,  i na gospodarskom i na svakom drugom planu, za što je Rusija vrlo zainteresirana.

Približavanje Hrvatske Europskoj uniji ne smije smetati razvoju hrvatsko-ruskih odnosa, već se ti odnosi trebaju proširiti i produbiti, kao i robna razmjena koja je posljednjih godina udvostručena, ali treba još više rasti jer su potencijali veliki, a ne koriste se u punom obimu, rekao je Kljukin. Smatra da parlamentarci trebaju biti poticaj izvršnoj vlasti za rješavanje bitnih pitanja bilateralnih odnosa. Uputio je poziv Hrvatsko-ruskoj skupini prijateljstva u Hrvatskom saboru da posjeti Dumu te zaključio kako je perspektiva hrvatsko-ruskih odnosa velika, potencijal golem, te kako treba jačati suradnju na ekonomskom i kulturnom planu “.