Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić sudjelovao na konferenciji voditelja međuparlamentarnih skupina prijateljstva u Knessetu

Jeruzalem - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Hrvatsko-izraelske međuparlamentarne skupine prijateljstva Milijan Brkić, na poziv predsjednika Knesseta Yulija Yoela Edelsteina, sudjeluje u Jeruzalemu na konferenciji koju je Knesset organizirao za voditelje parlamentarnih skupina prijateljstva s Izraelom. 

Na konferenciji sudjeluju predstavnici 32 zemlje, a teme su bile brojne - od suradnje u području poljoprivrede i voda, zdravstva, razvoja multikulturnog društva do borbe protiv terorizma. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić u svojem je obraćanju govorio o borbi protiv terorizma gdje se zauzeo za daljnju izgradnju partnerstva na zajedničkim projektima kojima se jača sigurnost. Naglasio je da je Republika Hrvatska postigla visoku razinu stabilnosti i sigurnosti. Posebno je istaknuo potrebu stvaranja međunarodnog sigurnosnog okružja kroz međunarodne sigurnosne integracije i asocijacije. - U tom je kontekstu posebno važno produbljivanje operativne i tehničke suradnje s Izraelom kao jednom od država s najrazvijenijim protuterorističkim kapacitetima, istaknuo je Brkić. 

Zaključio je da je opasnost od terorizma jedan od najozbiljnijih sigurnosnih izazova za cijelu međunarodnu zajednicu i moderna društva te je "naš prioritetan zadatak pružanje i očuvanje sigurnosti naših građana". Brkić je također najavio da će se na jesen u Dubrovniku održati konferencija u organizaciji Američko-izraelskog odbora za javna pitanja (AIPAC) na kojoj bi se razgovaralo o sigurnosnim izazovima, kao i o trgovinskim prilikama u jugoistočnoj Europi. Na konferenciji će sudjelovati dužnosnici iz SAD-a, Izraela i jadranskih zemalja. 
 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Izrael