Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić sudjelovao u obilježavanju 20. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

Beli Manastir – Sudjelujući na svečanom obilježavanju 20. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić prenio je vodstvu Zajednice čestitke i pozdrave predsjednika Leke, čiji je bio izaslanik, uz želje da s još više strasti nastave zagovarati svoje ciljeve te raditi na boljitku mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske dvadeset godina uspješno djeluje, a hvalevrijedne programe informiranja i izdavaštva, bogati kulturni amaterizam te raznovrsne kulturne manifestacije prepoznaje i primjereno valorizira i Vlada RH, koja ih putem Savjeta za nacionalne manjine financijski potpomaže.

- Ponosan sam što su odnosi naših dviju zemalja vrlo razvijeni i dinamični, a prilikom brojnih susreta na različitim političkim razinama, ističu se kao primjer dobrosusjedskih odnosa u regiji, istaknuo je potpredsjednik Sabora, dodavši pritom kako su glavne odrednice tog strateškog partnerstva odlična politička, gospodarska, prekogranična i kulturna suradnja te visok stupanj uzajamne zaštite nacionalnih manjina.

Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske potpredsjednik Hrvatskog sabora uputio je želju da svim svojim budućim aktivnostima pristupe s jednakim žarom i entuzijazmom do neke iduće okrugle obljetnice, istakavši kako je uvjeren da uspjeh neće izostati, već će se multiplicirati.

Po završetku svečanosti održan je kratak bilateralni susret potpredsjednika Batinića i predsjednika Parlamenta Mađarske Lászla Kövéra, a potpredsjednik Hrvatskoga sabora iskoristio je ovu prigodu kako bi zahvalio na snažnoj podršci Mađarske koju je Hrvatska uživala od samog početka puta prema euroatlantskim integracijama. 

Predsjednik mađarskog Parlamenta Kövér kazao je kako će Mađarska i nadalje pomagati Hrvatskoj svojim europskim iskustvima, što je u skladu s prioritetima mađarske Vlade da se okrenu zemljama koje pristupaju Europskoj uniji. Pritom je naglasio da je naša zemlja u boljoj poziciji budući da u Europsku uniju ulazi kasnije i može učiti na pogreškama svojih prethodnika.

Razmjenjujući mišljenja i stavove predsjednik Kövér i potpredsjednik Batinić dotakli su se i suradnje u okviru Višegradske skupine te su izrazili želju da ona ubuduće postane još intenzivnija. 
 

Autor: Ured potpredsjednika Milorada Batinića