Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić primio u oproštajni posjet finskog veleposlanika Juhu Ottmana

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga Sabora i izaslanik predsjednika Sabora Nenad Stazić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Finske Juhu Ottmana, koji je na dužnosti u Zagrebu bio od svibnja 2010. godine. 

Ottman je zahvalio Saboru na dobroj suradnji i s veleposlanstvom i s finskim parlamentom. Istaknuo je da je imao priliku pratiti pregovore i dovršetak pristupnog procesa Hrvatske i Europske unije te izrazio očekivanje da će članstvo Hrvatske u EU-u biti još snažniji poticaj za nastavak dobre suradnje dviju zemalja. U tom smislu, Ottman smatra da se suradnja posebno može razviti u europskim poslovima, ali i u prenošenju finskih iskustava regionalne suradnje u Nordijskom vijeću. 

Stazić je zahvalio Ottmanu na svemu što je učinio na razvoju hrvatsko-finskih odnosa, te finskoj vladi na potpori koju je pružala Hrvatskoj u pristupnom procesu. Podsjetio je da je Hrvatska prošla najteži put pristupanja Uniji i da je jedina članica koja se za neovisnost morala izboriti u nametnutom ratu. Stazić je istaknuo da su rat i njegove posljedice značajno usporile Hrvatsku na putu euroatlantskih integracija. Izrazio je žaljenje što je, kad su pregovori trajali, Hrvatsku dodatno usporila blokada susjedne Slovenije. Istaknuo je da Hrvatska kao članica EU-a neće blokirati svoje susjede zbog bilateralnih pitanja, nego će im pružiti svu potrebnu pomoć u pregovorima s Unijom. Potpredsjednik Sabora naglasio je da za Hrvatsku posao nije gotov samim članstvom u Uniji ocijenivši kako predstoji zajednička izgradnja Europske unije kao unije zajedničkih vrijednosti. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora