Potpredsjednik Sabora Neven Mimica primio finskog ministra vanjskih poslova Erkkija Tuomioju

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet finskog ministra vanjskih poslova Erkkija Tuomioju.

Potpredsjednik Mimica ocijenio je dosadašnje susrete Odbora za europske integracije Sabora i finskog Velikog odbora, koji se u parlamentu Finske bavi europskim pitanjima, vrlo uspješnima. Također, sa zadovoljstvom je istaknuo da je Hrvatskome saboru od velike važnosti bila mogućnost sudjelovanja na sastancima Odbora za europske poslove zemalja članica EU, na koje je Hrvatska pozivana kao zemlja kandidatkinja pa je i to bila prilika za susrete saborskog Odbora za europske integracije i finskog Velikog odbora. Obostrano je izražena želja da se sadržajna međuparlamentarna suradnja nastavi, posebice u svjetlu završetka pristupnih pregovora i hrvatskog skorog članstva u EU.

Finski ministar vanjskih poslova, govoreći o finskom Velikom odboru zaduženom za europska pitanja u finskom parlamentu, rekao je da se Finska nalazi u onoj grupi europskih zemalja u kojima parlament aktivno sudjeluje u europskim poslovima na načelima konsenzusnog donošenja odluka i kooperativnog dijaloga s vladom. Za male zemlje poput Finske ili Hrvatske smatra poželjnim da se političko djelovanje parlamenta i vlade, koje se tiče europskih pitanja, temelji na otvorenom dijalogu, kooperativnosti i konsenzusnom donošenju odluka kada su u pitanju europski poslovi, čime se u konačnosti maksimira korist za nacionalnu politiku.

Potpredsjednik Mimica suglasio se s ocjenom da je nacionalni konsenzus na europskim pitanjima vrlo važan, a taj model je u desetogodišnjem eurointegracijskom razdoblju njegovao i Hrvatski sabor. Sabor je imao aktivnu ulogu u pristupnom procesu, a namjera je da takvu ulogu zadrži i u vremenu kada će Hrvatska biti članica EU, na način da europski poslovi budu zajedničko polje djelovanja hrvatske Vlade i Sabora, rekao je potpredsjednik Mimica. Naglasio je da će do kraja ovog mandata Hrvatski sabor donijeti Deklaraciju o europskim vrijednostima kojom Sabor naglašava svoju privrženost i potporu procesu proširenja EU na jugoistok Europe, što je od iznimne važnosti za regionalnu stabilnost. Vodeći se tom idejom, Hrvatski sabor potaknuo je i bio inicijator povezivanja parlamentarnih odbora za europske integracije država regije jugoistočne Europe koji su na multilateralnim susretima razmjenjivali iskustva i poticali međusobno djelovanje kada je u pitanju eurointegracijski proces.

Autor: Služba za odnose s javnošću