Potpredsjednik Sabora Reiner i predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković primili na odvojenim sastancima moldavskog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Nicua Popescua

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Odbora za vanjsku politiku Željko Reiner te predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primili su u petak na odvojenim sastancima potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Moldavije Nicua Popescua koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Tijekom sastanka moldavskog izaslanstva s predsjednikom Odbora Domagojem Hajdukovićem, potpredsjednikom Odbora Darkom Sobotom i voditeljicom Hrvatsko - moldavske međuparlamentarne skupine prijateljstva Irenom Šimunić, najviše je bilo riječi o procesu pristupanja Moldavije Europskoj uniji, nakon što je u lipnju ove godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU. – Pred nama je težak put, potrebno je transformirati zemlju, implementirati preporuke EU-a, kazao je potpredsjednik Vlade Popescu, ističući kako je dinamika toga procesa neizvjesna jer se zemlja istovremeno suočava s logističkim problemima uzrokovanim ratom u Ukrajini, uništenim trgovačkim putovima, te potrebom pronalaženja novih energetskih opskrbnih pravaca te novih trgovačkih putova.

Razgovaralo se i o parlamentarnoj suradnji i načinima na koje Odbor za europske poslove i Sabor mogu svojim iskustvom u pregovaračkom procesu s EU-om pomoći Moldaviji. – Uskoro ćemo potpisati Memorandum o razumijevanju s moldavskim kolegama te nam je želja da se on doista provede u stvarnosti, kazao je Hajduković. Na upit potpredsjednika Vlade Popescua, detaljno je objasnio na koji su način hrvatski parlament i koja njegova tijela bila uključena u pregovarački proces, sve do osnivanja Odbora za europske poslove. Hajduković je još jednom ponovio kako će Odbor za europske poslove, te isto tako i Sabor, nastaviti snažno podupirati europski put Moldavije.

Domaćin sljedećega sastanka moldavskome izaslanstvu bio je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, ujedno i član Odbora za vanjsku politiku.  

Reiner je uvodno istaknuo kako su se bilateralni odnosi između dvije zemlje, koji su i inače vrlo dobri, ove godine intenzivirali. Posebno se osvrnuo na mogućnosti jačanja parlamentarne suradnje te na parlamentarnu diplomaciju koja je, kako je istaknuo, puno fleksibilnija od službene. Reiner i Popescu su se složili kako postoje zajednički interesi za jačanjem poslovne suradnje, posebno u energetskom sektoru i području prometne infrastrukture.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Europi s naglaskom na stanje u Ukrajini, a sugovornici su se složili kako će Hrvatska i Moldavija nastaviti pružati političku, diplomatsku, humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini.

Potpredsjednik Reiner također je čestitao i na dodijeljenom statusu države kandidata za članstvo u Europskoj uniji.