Potpredsjednik Sabora Reiner na komemoraciji za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u petak komemoraciji za poginulog pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog.

Potpredsjednik Reiner tom se prigodom upisao u Knjigu žalosti za preminulog hrvatskog vojnika: "Slomljenog srca primili smo vijest o tragičnom završetku jednog mladog života, velikog hrvatskog vojnika, skupnika Josipa Briškog. Josipova žrtva položena je na ponos i slavu hrvatske zemlje, na čemu smo mu vječno zahvalni. Zadužio nas je onim najdragocjenijim što ima – svojim životom, a naša je dužnost da njegovo ime i hrabrost prenosimo generacijama. Uvaženoj obitelji upućujem iskrenu i duboku sućut uime predsjednika Hrvatskoga sabora, svih saborskih zastupnica i zastupnika te u svoje osobno ime. Naše misli i molitve su uz vas u ovim trenucima najveće boli."

Od tragično preminulog Josipa Briškog na komemoraciji su se govorima oprostili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov.

Predsjednica Republike Grabar Kitarović rekla je kako je poginuli Briški imao ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka koji nije želio postati niti ostati prosječan. -Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja. Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama, zaključila je predsjednica.

Najdublju sućut obitelji poginulog izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Ministar obrane je najavio kako će Središte za međunarodne operacije, u čast poginuloga,  preimenovati u Središte za međunarodne operacije "Josip Briški". Od Josipa Briškog govorom se oprostio i načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov kojom je prigodom, među ostalim,  istaknuo  da Hrvatska vojska 16 godina sudjeluje u podupiranju mira te kako je ovo prvi put da je izgubili vojnika.

Skupnik Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu koji je preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Autor: Hina/Ured potpredsjednika Sabora