Potpredsjednik Sabora Reiner održao sastanak s azerbajdžanskim veleposlanikom Gurbanovom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanikom Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj Fakhraddinom Gurbanovom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država. Obostrano su potvrđeni vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju država s prostorom za jačanje gospodarske suradnje s naglaskom na područje energetike.

Veleposlanik Gurbanov izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu između Republike Azerbajdžan i Republike Hrvatske potpisane 2013. godine te rekao kako poticaj daljnje gospodarske suradnje Hrvatske i Azerbajdžana očekuje nakon međuvladinog gospodarskog foruma koji se planira za iduću godinu. Naglasio je kako veći prostor za suradnju postoji posebno u projektima od zajedničkog interesa kao što su Jadransko-jonski plinovod (IAP), Transjadranski plinovod (TAP) te LNG terminal na otoku Krku. Gurbanov je rekao kako se nada da će hrvatski stručnjaci i tvrtke iz područja cestogradnje svoja znanja prenijeti azerbajdžanskim kolegama budući da se planira modernizacija cestovne infrastrukture. 

Azerbajdžanski veleposlanik osvrnuo se i na trenutačno stanje odnosa Azerbajdžana i Armenije oko Gorskog Karabaha koji se rješava u okviru Minsk skupine OESS-a te istaknuo neke od posljedice ovog sukoba kao što su velik broj raseljenih i izbjeglih te nesigurnost tog područja.

Potpredsjednik Sabora Reiner istaknuo je kako Hrvatska podupire rješenje mirnim putem uz konstruktivni politički dijalog. Reiner je u nastavku iskazao interes Hrvatske za suradnjom s Azerbajdžanom u projektima od zajedničke važnosti na području energetike, rekao kako već postoji vrlo uspješna suradnja dviju država u IT području  te izrazio nadu za jačim korištenjem poslovnih prilika i svih potencijala gospodarske suradnje i trgovinske razmjene na svim područjima.

Autor: Služba za medije