Potpredsjednik Sabora Reiner održao sastanak s predsjednikom Vlade njemačke savezne zemlje Hessen Bouffierom

Zagreb -  Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u ponedjeljak sastanak s predsjednikom Vlade njemačke savezne zemlje Hessen Volkerom Bouffierom i izaslanstvom.

Uvodno je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Njemačke i Hrvatske što potvrđuju brojni bilateralni susreti dužnosnika na različitim političkim razinama. -Njemačka i Hrvatska surađuju na brojnim područjima od kulture i obrazovanja do obrane, a sve su dinamičniji i odnosi s pojedinim saveznim zemljama, istaknuo je Reiner. Intenzivne međusobne odnose svakako podupiru i brojni Hrvati koji rade i žive u Njemačkoj kao i brojni njemački turisti koji svake godine posjećuju Hrvatsku, dodao je Reiner.

Osvrnuvši se na gospodarske odnose Njemačke i Hrvatske Reiner je potvrdio da je Njemačka vrlo važan hrvatski vanjskotrgovinski partner.- Nastojimo unapređivati rast izvoza svojih proizvoda na njemačko tržište, a zainteresirani smo i za poticanje izravnih njemačkih ulaganja u RH, kazao je Reiner.

-Savezna zemlja Hessen vrlo je važan poduzetnički centar Njemačke gdje je koncentriran značajan broj malih i srednjih poduzetnika koji su već iskazali interes za ulaganja u RH, kazao je predsjednik Vlade savezne zemlje Hessen Volker Bouffier te dodao kako značajnije investicije u RH svakako podrazumijevaju i dugoročnu političku stabilnost.

Volker Bouffier istaknuo je kako se današnjim posjetom produbljuju odnosi Hrvatske i Njemačke te uspostavlja dijalog u pogledu suradnje unutar Europske unije i suvremenih izazova s kojima se suočava. –Svakako smo zainteresirani i za međusobne odnose Hrvatske sa susjednim zemljama te podupiremo europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i ostalih zemalja i držimo izrazito važnim političku stabilnost ove regije koja se reflektira na cjelokupnu Europu, kazao je Volker Bouffier. Sugovornici su se u nastavku osvrnuli i na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj te na predstojeće lokalne izbore.

Autor: Služba za medije