Potpredsjednik Sabora Reiner primio potpredsjednicu Vlade Ukrajine Ivannu Klympush-Tsintsadze

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s potpredsjednicom Vlade Ukrajine za europske i euroatlantske integracije Ivannom Klympush-Tsintsadze. Sastanku je nazočila i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Ukrajina Marijana Balić.

- Hrvatska i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, no nismo iskoristili sve mogućnosti na području gospodarske suradnje, kazao je na početku sastanaka Reiner. Dodao je kako su i odnosi dvaju parlamenata vrlo intenzivni, kao i razmjena posjeta na visokoj razini što sigurno daje dodatan poticaj za intenziviranje suradnje na svim ostalim područjima. Reiner je ponovio da će Hrvatska i nadalje nastaviti pružati podršku Ukrajini u njezinim nastojanjima za mirnom reintegracijom okupiranoga područja.

Potpredsjednica ukrajinske Vlade Klympush-Tsintsadze pozdravila je rad zajedničke hrvatsko-ukrajinske radne skupine kojoj je cilj prenijeti Ukrajini hrvatska iskustva u procesu mirnog integriranja trenutačno okupiranog teritorija u ustavnopravni poredak Ukrajine. Govoreći o gospodarskim odnosima, Klympush-Tsintsadze izrazila je podršku Ukrajine inicijativi „triju mora“ te izgradnji LNG terminala na Krku, kao važnom koraku u stvaranju energetske stabilnosti u Europi.

Sugovornici su naglasili važnost daljnjeg jačanja političkog dijaloga Hrvatske i Ukrajine na svim razinama, kako na bilateralnoj tako i u okviru europskih institucija poput Vijeća Europe. - Za Ukrajinu je također značajna razmjena mišljenja o hrvatskim iskustvima u procesu prilagodbe domaćega zakonodavstva u pretpristupnim pregovorima za punopravno članstvo u EU, naglasila je potpredsjednica ukrajinske Vlade te u tom kontekstu predložila uspostavljanje čvršće suradnje dvaju parlamentarnih odbora za zakonodavstvo.

Autor: Služba za medije