Potpredsjednik Sabora Reiner primio visoko talijansko odličje Reda zvijezde

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak talijansko odličje Reda zvijezde koje mu je uručio veleposlanik Talijanske Republike u RH Adriano Chiodi Cianfarani. Na dodjeli odličja potpredsjedniku Sabora Reineru nazočio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, saborski zastupnici, diplomatski predstavnici i drugi ugledni gosti.

Potpredsjednik Sabora Reiner u svom obraćanju na talijanskom jeziku zahvalio je, prije svega, predsjedniku Talijanske Republike na ukazanoj časti te veleposlaniku Italije u RH i cijelom talijanskom narodu koji su prepoznali njegova zalaganja u jačanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske. - Ja ću, zahvaljujući ovom visokom priznanju, sebi dopustiti da živim u nadi, možda tek iluziji, da sam uistinu doprinio još boljim odnosima Italije i Hrvatske, rekao je između ostaloga akademik Reiner. 

Veleposlanik Cianfarani kazao je kako je akademik Reiner dao visokovrijedan doprinos suradnji između Hrvatske i Italije na brojnim područjima, zasluživši tako ovo visoko priznanje koje mu je dodijelio predsjednik Talijanske Republike. Također je naglasio kako je potpredsjednik Sabora Reiner dokazao političku predanost u promidžbi međuparlamentarne suradnje.

Odličje Reda zvijezde drugo je po redu najviše talijansko odličje koje, na prijedlog ministra vanjskih poslova, dodjeljuje predsjednik Talijanske Republike pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te doprinose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora