Potpredsjednik Sabora Reiner razgovarao s nizozemskim veleposlanikom Voskampom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Hendrikom Janom Voskampom s kojim je razgovarao o aktualnim političkim i gospodarskim temama.

Akademik Reiner i veleposlanik Voskamp složili su da dvije države imaju vrlo dobre bilateralne odnose  te da postoji stanovit prostor za jačanje gospodarskih aktivnosti u različitim područjima – od energetike do poljoprivrede i hortikulture. Reiner je istaknuo zadovoljstvo nizozemskim ulaganjima, posebice u području brodogradnje, a Voskamp je rekao kako pozdravlja suradnju hrvatskih i nizozemskim inženjera koji zajedno rade na projektiranju brodova u Rijeci. 

Najviše prostora za napredak i intenziviranje suradnje vide kroz suradnju u pripremi nadolazećeg hrvatskog predsjedanja EU-om za što je nizozemski veleposlanik iskazao posebno zanimanje. – Spremni smo s Hrvatskom podijeliti sva iskustva u tom području, rekao je Voskamp. Dodao je kako se nada suradnji i na političkom planu, ali i pružanju potpore cijeloj administraciji te razmjeni mišljenja u pripremi predsjedanja na svim razinama. 

Potpredsjednik Sabora istaknuo je važnost bilateralne parlamentarne diplomacije kao neposrednijeg oblika komunikacije i ostvarivanja kontakata. – Ova vrsta diplomacije nešto je fleksibilnija i može poslužiti za uspostavu čvršćih veza dviju država, rekao je Reiner. U razgovoru su se dotakli i izazova izlaska Velike Britanije iz EU-a, daljnjeg proširenja Unije, razgovarali su o stanju na jugoistoku Europe, ulozi Hrvatske u procesu pripreme za članstvo država susjedstva te potrebi osiguranja njihove stabilnosti, kako političke tako i gospodarske.
 

Autor: Služba za medije