Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na obilježavanju Dana mimoza

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na obilježavanju 12. hrvatskog Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.

U obraćanju nazočnima potpredsjednik Sabora Reiner istaknuo je nužnost ovakvih javnozdravstvenih akcija koje podižu svijest o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje.

- Proteklih je godina Republika Hrvatska postigla značajne rezultate u smanjenju smrtnosti od ove bolesti, zahvaljujući zalaganju stručnjaka za smanjenje broja i ranu dijagnostiku zloćudnih tumora, rekao je Reiner. Dodao je kako su prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj tijekom 2017. godine od zloćudnih bolesti ukupno umrle 13 964 osobe, odnosno 396 osoba manje nego godinu dana ranije.

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet za sprečavanje raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. 

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani su ove subote na zagrebačkom Cvjetnom trgu imali prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. 

Dan mimoza tradicionalno se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, u suradnji s Gradom Zagrebom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Pokrovitelji projekta su predsjednica RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva RH, gradonačelnik Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska liječnička komora.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora Reinera