Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Senata  kojom je Sveučilište u Zagrebu obilježilo početak 349. akademske godine.

Na sjednici su se okupili najviši predstavnici  akademske, znanstvene, obrazovne, kulturne i političke vlasti u Hrvatskoj, a uz akademika Reinera bile su nazočne i saborske zastupnice Vesna Bedeković  te  Irena Petrijevčanin Vuksanović. 

Izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner istaknuo je da je Hrvatska jedna od država s visokom stopom rasta visokog obrazovanja, ali je napomenuo da je velik problem odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi u inozemstvo kako bi tamo mogli ostvariti svoju karijeru. Stoga se osobito zauzeo za razvoj STEM područja koje je bitno za društveni  i gospodarski razvoj, kao i stvaranje sustava u koje će se mladima predati u nasljeđe nacionalne vrijednosti, osjećaj domoljublja i nacionalnoga identiteta.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je da Sveučilište u Zagrebu ima bitan utjecaj na oblikovanje hrvatske države, pravnog poretka i društva. Moderna društva počivaju na ljudskom kapitalu pa je cilj Vlade podržati razvoj koji će omogućiti mladim ljudima da stvore intelektualni kapital i ponuditi im jasna vrijednosna i identitetska uporišta.

Izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić čestitala je Sveučilištu u Zagrebu i kazala da je cilj odgojiti mlade ljude sposobne za sve izazove života kako bi aktivnim odnosom utjecali ne samo na svoj život nego na cijelo društvo.

Okupljenima su se obratili i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.
Petnaestorici profesora dodijeljeno je počasno zvanje professor emeritus, a dodijeljene su i sveučilišne nagrade te posebna rektorova priznanja studentima.

Autor: Hina/Služba za medije