Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na sastanku predsjednika parlamenata Srednje i Istočne Europe

Zagreb – Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, sudjelovao je na sastanku predsjednika parlamenata Srednje i Istočne Europe koji su organizirali poljski Sejm i Senat 17. i 18. svibnja 2017. u Varšavi.

Predsjednici, potpredsjednici i drugi visoki dužnosnici parlamenata 25 država raspravljali su o četiri glavne teme: o ulozi nacionalnih parlamenata u međunarodnoj politici, sigurnosti u regiji Srednje i Istočne Europe, suradnji u razvoju infrastrukture na pravcu sjever-jug te o vrijednostima koje čine srednju Europu jedinstvenom, uključujući i privrženost suverenosti i neovisnosti, poštivanju tradicije i povijesti te značenju religije kao temelju civilizacije.

Akademik Reiner govorio je o ulozi nacionalnih parlamenata u međunarodnoj politici ustvrdivši da se zastupnici u parlamentima sve više bave aktivnostima vezanim za parlamentarnu diplomaciju te pokušavaju kroz brojne bilateralne i multilateralne susrete s drugim parlamentarcima doprinositi razumijevanju i rješavanju brojnih problema koji opterećuju međunarodne odnose.

Ukazao je na to da se parlamentarci trebaju aktivno uključivati i u daljnja promišljanja o budućnosti Europske unije, posebno u pitanjima zajedničke vanjske politike, obrane i sigurnosti. Izvijestio je da Hrvatska, zajedno s Poljskom, veliku pažnju poklanja i pitanjima prometne povezanosti sjevera i juga Europe te se zalaže za infrastrukturne projekte kao i projekte koji bi osigurali diversifikaciju energetske opskrbe, u okviru inicijative "Tri mora" koja bi povezala Baltičko, Crno more i Jadran. Zaključeno je da će se praksa održavanja sastanaka u sličnom formatu nastaviti te će Varšava i sljedeće godine biti domaćinom sastanka predsjednika parlamenata srednje i istočne Europe.
 
Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Reiner je tijekom drugog dana sastanka u Varšavi održao bilateralni sastanak s predsjednikom mađarske Nacionalne skupštine Lászlom Kövérom. Istaknuta je obostrana želja za jačanjem parlamentarne suradnje, kako vezano uz bilateralnu suradnju tako i u okviru Višegradske skupine, inicijative Jadran – Baltik – Crno more te Europske unije. Reiner je potvrdio želju Hrvatske za daljnjim poboljšanjem odnosa te rješavanjem otvorenih pitanja s Mađarskom na prijateljskoj osnovi. 
 
Reiner se sastao i s predsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom i predsjednikom Zastupničkog doma Šefikom Džaferovićem. Reiner je naglasio da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, njezin teritorijalni integritet i suverenitet, a posebno sve one reforme koje bi trebale afirmirati punu i stvarnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Također je naglasio da podržava daljnje približavanje BiH euroatlantskim integracijama pri čemu je Hrvatska i nadalje spremna pomagati.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove