Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanom obilježavanju stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je u nedjelju svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali i svečanom prijmu u povodu obilježavanja stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata.

Svečanoj misi, koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, ministrice vanjskih i europskih poslova i ostalih državnih i vjerskih institucija. Rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić rekao je u propovijedi da je za izgradnju mira bezuvjetno potrebna čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi te njihovo dostojanstvo.

- Mi, kao vjernici i Crkva, današnjim spomenom usredotočujemo se na pijetet prema svim palim žrtvama u Prvom svjetskom ratu među kojima su bili mnogi iz naše domovine Hrvatske, rekao je Kuhtić dodajući i da su žrtve nešto drugo od politike i raznih režima vlasti. - Žrtve uvijek trebaju biti u središtu naše pozornosti, pijeteta i molitve, žrtve bez selektivnih pristupa na svim stranama zaslužuju čašćenje našeg sjećanja od zla i mržnje i čuvanje pamćenja na njihov dar i požrtvovnost za ideale, poručio je Kuhtić.

Svečani prijem održan je u Veleposlanstvu Kanade u suorganizaciji s britanskim, francuskim i njemačkim veleposlanstvima u Hrvatskoj, a okupio je brojne visoke goste iz javnog i političkog života. Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner u uvodnom je obraćanju istaknuo kako je završetak Prvoga svjetskoga označio veliku transformaciju tadašnje Europe. – Iznenadni kolaps njemačkog, austrougarskog i Osmanskog carstva osigurao je plodno tlo za revolucionarna zbivanja i daljnje unutarnje sukobe na prostoru Europe, rekao je Reiner te kazao kako Dan sjećanja i dalje ostaje snažni podsjetnik na posljedice Velikoga rata, prvenstveno na izgubljene živote. – Danas se prisjećamo svih žrtava Prvoga svjetskoga rata. Minuta šutnje kojom im odajemo počast vrijeme je promišljanja, propitkivanja samih sebe i prije svega, izražavanja poštovanja prema svim stradalima, dodao je. 

Reiner se u svom govoru prisjetio i kanadskih žrtava i doprinosa u Prvom svjetskom ratu, posebno tromjesečnim pobjedama pred sam kraj rata poznatijim kao „Kanadinih sto dana“ te odao počast posljednjem ubijenom kanadskom vojniku Georgu Lawrencu Priceu koji je stradao samo dvije minute prije službenog početka primirja. 
 

Autor: Hina/Ured potpredsjednika Sabora