Potpredsjednik Sabora Sanader sudjelovao na neformalnom sastanku predsjednika parlamenata u proširenom Austerlitz formatu

Grafenegg – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, i voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić sudjelovali su u petak na neformalnom sastanku predsjednika parlamenata u proširenom Austerlitz formatu. 

Uz predstavnike Austrije, Češke i Slovačke kao pokretače ovog formata suradnje, na sastanku su prvi put sudjelovali i predstavnici parlamenata Hrvatske i Italije. Sudionici ovog susreta su, između ostaloga, raspravljali o proširenju Unije i stanju u Ukrajini. Potvrđena je nužnost, žurnost i neupitnost europskog proširenja na države Zapadnog Balkana, a pokretač inicijative “Prijatelji Zapadnog Balkana“ ujedno i ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg u svojem je obraćanju ponovno naglasio važnost pristupanja država te regije bez obzira na perspektivu Ukrajine. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader je ukazao na to kako integracija država Zapadnog Balkana ujedno predstavlja i jamstvo za mir u cijeloj Europi te naglasio nužnost veće i vidljivije prisutnosti EU-a u toj regiji istaknuvši pri tome i važnost jačanja parlamentarne suradnje.

Predsjednik Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka je rekao kako je proširenje Unije potreba o kojoj se ne treba pregovarati i kojoj je potrebno cjelovitije pristupiti rezimiravši kako se jačanjem Zapadnog Balkana jača i Ukrajina.