Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio makedonskog predsjednika Ivanova

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks primio je u službeni posjet predsjednika Republike Makedonije Gjorgja Ivanova. 

Vladimir Šeks je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika Republike Makedonije Saboru, zaželio mu srdačnu dobrodošlicu te iskazao zadovoljstvo činjenicom čestih bilateralnih susreta i intenzivnog političkog dijaloga na svim razinama vlasti. Istaknuo je da Hrvatska posebno cijeni ispunjavanje ugovornih odnosa Makedonije prema hrvatskoj manjini u Makedoniji. Kada su u pitanju gospodarski odnosi i trgovinska razmjena, postoji prostor za daljnji razvoj, posebice znajući da su mnoge hrvatske tvrtke zainteresirane za ulaganja i plasman svojih proizvoda u Makedoniji. Hrvatska razumije nezadovoljstvo koje Makedonija osjeća kada je u pitanju proces euroatlantskih integracija, jer usprkos ispunjavanja svih kopenhaških političkih kriterija, put je još uvijek neizvjestan. „Žao mi je što je Makedonija zaustavljena na putu u NATO, ali Hrvatska izražava svoju punu potporu i nadu da će Makedonija u sporu s Grčkom naći uzajamno prihvatljivo rješenje“, rekao je potpredsjednik Šeks. 

Makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov čestitao je Hrvatskoj na završetku pregovora za članstvo u Europskoj uniji rekavši da je to velik korak naprijed za Hrvatsku, ali i za sve zemlje regije, koje se nadaju da će hrvatsko iskustvo biti svima korisno. Rekao je da je Makedonija zbog bilateralnog spora s Grčkom već godinama zaustavljena u svim svojim htijenjima i naporima za članstvom u NATO savezu te otpočinjanju pregovora sa EU-om. Makedonija želi postići uzajamno rješenje problema s Grčkom, a ne da prevlada diktat jedne strane. Makedonski predsjednik istaknuo je da je Republika Makedonija ispoštovala sve političke kriterije koji se stavljaju pred zemlju potencijalnu kandidatkinju za članstvo u EU, ali usprkos svemu, nije dobila datum početka pregovora. Govoreći o bilateralnim odnosima s Hrvatskom, naglasio je da je suradnja na svim područjima pozitivna, a Makedoniji će puno značiti što će joj Hrvatska ustupiti svoj prijevod europske pravne stečevine. Makedonija je vrlo zadovoljna i načinom na koji Hrvatska štiti prava makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a koliko su bilateralni odnosi sadržajni i bogati, najbolje govore čak 38 bilateralna ugovora koja povezuju dvije zemlje. 

Potpredsjednik Šeks još je jednom zahvalio makedonskom predsjedniku na posjetu Hrvatskome saboru te zaželio svako dobro makedonskom narodu i Republici Makedoniji. „Želim vas ohrabriti. I Hrvatska je isto tako za svaku dionicu puta k eurointegracijama prošla najtrnovitiji put od svih zemalja prije nje, ali smo uspjeli završiti pregovore i 1. srpnja 2013. Hrvatska bi trebala postati članica EU-a. Vjerujem da će tako i Makedonija u dogledno vrijeme krenuti prema NATO-u i prema EU. U nama imate prijatelja i saveznika, a nadam se da će i vaša pozicija biti jača kada Hrvatska bude članica EU-a“, rekao je potpredsjednik Šeks.

Autor: Služba za odnose s javnošću