Potpredsjednik Sabora Željko Reiner na obilježavanju 73. obljetnice stradanja žrtava komunističkog režima u Maclju

Macelj – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je u nedjelju u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora misnom slavlju u crkvi Muke Isusove u Maclju kojim je obilježena 73. obljetnica stradanja brojnih žrtava komunističkog režima početkom lipnja 1945. godine.

Macelj je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske. Nakon genocida počinjenoga 1945. godine maceljska šuma proglašena je Titovim lovištem u koju je bio zabranjen ulaz. Šutnja o stradavanju u maceljskim šumamam prestaje s utemeljenjem samostalne demokratske hrvatske države 1990. godine. 

Ukupno su na području Maclja istražene 23 jame i pronađeni zemni ostatci 1.163 osoba. Oko 130 jama ostalo je neistraženo, a smatra se da je na Maclju stradalo od 12 do 13 tisuća žrtava. U Maclju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine.
Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je poručio kako je potrebno istražiti sva grobišta kako bi se saznala istina o počinjenim zločinima. -Svaka žrtva ima pravo na obilježen grob, a mi imamo stotine tisuća neobilježenih grobova, na preko 900 lokaliteta, kazao je Andrija Hebrang, izaslanik predsjednice Republike. Za Macelj je rekao da simbolizira zločine iz 1945., ali i zločine današnje generacije koja ne radi na otkopavanju i na obilježavanju tih grobova.

Izaslanica Vlade Zdravka Bušić također je izrazila mišljenje kako bi trebalo istražiti zločine. - Imamo Povjerenstvo za rasvjetljavanje zločina i nadam se da ćemo stvarno jednog dana moći mirno razgovarati i da će povjesničari istraživati dalje, kazala je Bušić. Da će se jednog dana pomiriti krajnosti u Hrvatskoj smatra i potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Kazao je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je proživjela različite totalitarne režime od fašističkog, ustaškog, pa do komunističkog s time, kazao je, da su žrtve jednoga totalitarnog režima uglavnom sve procesuirane, a drugoga ne. - Bilo bi logično očekivati da se s vremenom ta podjela smanjuje, međutim moramo isto tako jasno znati, ona će se smanjiti i nadajmo se jednoga dana nestati, ali kada se jasno definiraju neke stvari koje u našoj novijoj povijesti još uvijek nisu raščišćene, zaključio je Reiner. 

Autor: Hina