Potpredsjednik Sabora Željko Reiner nazočio komemoraciji za Branka Lustiga

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u utorak komemoraciji za istaknutog filmskog producenta i dvostrukoga dobitnika filmske nagrade Oskar Branka Lustiga koja je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Od Lustiga su se na komemoraciji, među ostalima, oprostili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković te drugi uzvanici. Pročitani su brojni brzojavi sućuti, među kojima i onaj predsjednika Države Izrael Reuvena Rivlina, američkog veleposlanika u Hrvatskoj Williama Roberta Kohorsta kao i filmskog redatelja Stevena Spielberga.

- Vijest da nas je zauvijek napustio veliki hrvatski producent, glumac, dvostruki dobitnik Oskara i prestižne američke filmske nagrade Zlatni globus, ispunila nas je neizmjernom tugom. Izgubili smo velikana koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku kulturu i društvo u cjelini, napisao je potpredsjednik Sabora Reiner u knjizi sućuti. Dodao je kako je teška životna priča Branka Lustiga, obilježena zatočeništvom u zloglasnim nacističkim koncentracijskim logorima, zahvaljujući njegovoj upornosti i hrabrosti ostala zauvijek ispričana u svjetski poznatom filmu Schindlerova lista, upozoravajući generacije koje dolaze kako mržnja i zločin stvaraju unakaženo i duboko nesretno društvo. 

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se opraštamo od jednog od najboljih filmskih producenata te iznad svega „od neizmjerno dobroga čovjeka“, koji je osobno iskustvo tragedije pretvorio u snažnu ljubav i vjeru prema životu i ljudima. Predsjednik Vlade Plenković kazao  je kako samo čovjek kao što je Branko Lustig, nakon tolike patnje može smoći snage za život koji je obilježila ljepota umjetnosti i vjera u ljude.