Potpredsjednik Sabora Željko Reiner nazočio otvaranju izložbe o irskom vojskovođi i sakupljaču umjetnina Lavalu Nugentu

Dublin - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je otvaranju izložbe o irskom vojskovođi i sakupljaču umjetnina Lavalu Nugentu u dablinskom Muzeju irske emigracije „Epic“, u organizaciji Veleposlanstva RH u Irskoj i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik Donjeg doma irskog Parlamenta Seán Ó Fearghaíl.

U obraćanju nazočnima, potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako Hrvatska i Irska dijele mnoge sličnosti poput povijesti, veličine, broja stanovnika, mentaliteta, do izazova modernoga doma kao što su migracije, no dijele i povijesnu priču irskog vojskovođe, grofa Lavala Nugenta koji je veliki dio života proveo u Hrvatskoj 19. stoljeća. Dodao je kako je grof Nugent bio jedan od istaknutih sudionika Hrvatskoga narodnoga preporoda i član Hrvatskoga sabora, a posebnu strast izražavao je prema umjetnosti te je stoga osnovao i muzej u riječkom dvorcu Trsat, čiji je bio i vlasnik, a čija kolekcija je bila jedan od važnih temelja za osnivanje Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Akademik Reiner istaknuo je kako veza između Lavala Nugenta i Hrvatskoga sabora živi i danas te podsjetio na uspješnu inicijativu Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva za imenovanjem ulice u Zagrebu imenom Lavala Nugenta. Iskazao je nadu da će daljnjom inicijativom irske zajednice u Hrvatskoj, ali i Veleposlanstva Irske u RH, Zagreb uskoro postati ponosnim vlasnikom Ulice grofa Lavala Nugenta. 

Nazočnima su se obratili i predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Seán Ó Fearghaíl, prof. Terence Dooley s  irskog nacionalnog sveučilišta Maynooth, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić te veleposlanik RH u Irskoj Ivan Mašina.
 

Autor: Ured potpredsjednika Sabora