Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström u Saboru govorila o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a

Zagreb - U Hrvatskome saboru u utorak je održana zajednička tematska sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku na kojoj se raspravljalo o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a, aktualnome stanju procesa pregovaranja i sklapanja međunarodnih trgovinskih ugovora EU-a,  posebice o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade – CETA – i.  Sjednici je nazočila Cecilia Mölstrom, povjerenica Europske komisije za  trgovinu koja boravi u radnome posjetu Hrvatskoj.

Govoreći o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a povjerenica Mölstrom je, među ostalim, kazala kako EU treba zadržati jedinstvo  pred brojnim izazovima s kojima je suočena. – U posljednje vrijeme primjećuje se porast protekcionizma u svijetu pa i EU-u, no budući da države članice Europske unije ovise jedne o drugima,  istaknula je, samo zajedničkom jedinstvenom politikom možemo promicati europske interese u međunarodnoj trgovini.

Povjerenica Mölstrom dala je kratak pregled trgovinskoga pregovaranja EU-a s drugim državama ili trgovinskim savezima te se posebno osvrnula na proces ratifikacije Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). – Cilj EU-a je učiniti europsko gospodarstvo održivim i transparentnim te uz buduće trgovinske sporazume otvarati nova radna mjesta, ostvarivati gospodarski rast i izravne investicije, rekla je Mölstrom. Posebno je istaknula  kako CETA promiče visoke standarde EU-a u području sigurnosti hrane, poštivanja prava radnika i zaštite okoliša, a velika je dobrobit je što se otvara  put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini. - Među članicama EU-a započeo je proces ratifikacije, nakon kojega će se pristupiti formiranju investicijskih sudova koji bi trebali neovisno voditi eventualne sporove između investitora i  država članica EU-a, kazala je Mölstrom.

Osim s Kanadom, EU je započela pregovore i s trgovinskim savezom južnoameričkih država Mercosurom te s Japanom i  državama ASEAN-a, udruženjem zemalja jugoistočne Azije, rekla je povjerenica EK te dodala da će EU također otvoriti  pregovore s  Australijom, Novim Zelandom i Čileom. U svezi s TTIP-om (Transatlantsko trgovinsko i  investicijsko partnerstvo) Malström je naglasila kako ovaj sporazum više nije u prvom planu, a pregovori su odgođeni.

Tijekom rasprave koja je uslijedila svoje stavove, ali i prigovore iznijeli su nazočni saborski zastupnici - članovi odbora, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatskih izvoznika i Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević kazao je da CETA-u podržava većina političkih stranaka kako pozicije tako i opozicije te kako vjeruje da će taj sporazum do kraja ove godine biti ratificiran u Hrvatskom saboru. – Hrvatskoj je u interesu sklapanje ovoga ugovora i zbog brojnoga hrvatskog iseljeništva koje živi u Kanadi, dodao je Milošević.

Osim na pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo, sudionici sjednice osvrnuli su se i na moguće nedostatke i rizike CETA-e, kao i drugih trgovinskih sporazuma koje zaključuje EU. Između ostaloga, skrenuta je pozornost na potrebu otvaranja javne rasprave o CETI-i kao i na potrebu izrade procjene učinka sporazuma na Hrvatsku, što su preduvjeti za kreiranje stava širega civilnoga društva o predmetnom sporazumu. Također, uloga budućih investicijskih sudova ocijenjena je nejasnom te je izražena bojazan da će takvi sudovi u rješavanju sporova između investitora i država biti pristrani te pružati veću zaštitu ulagačima.

Većina sudionika složna je u tome da se prigodom pregovora o ovakvim trgovinskim ugovorima mora voditi računa o ravnopravnosti država članica EU-a bez obzira na njihovu veličinu ili dugotrajnost članstva u EU-u te time zajamčiti pravednu konkurentnost i neselektivni plasman usluga i proizvoda jednake kvalitete za sve države članice.

Autor: Služba za medije