Povjerenik za Jugoistočnu Europu, Tursku i države članice EFTA-e Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Hellbach u radnom posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb - Predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Miro Kovač i Domagoj Ivan Milošević održali su u srijedu odvojene sastanke s povjerenikom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Europu, Tursku i države članice EFTA-e Christianom Hellbachom. Razgovaralo se o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, a razmijenjena su i mišljenja o aktualnim političkim zbivanjima u Europi i posebice o stanju u državama jugoistočne Europe.

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević govorio je o stanju u regiji te nužnim reformama koje se trebaju provesti u kontekstu približavanja članstvu u Europskoj uniji država jugoistoka Europe. Istaknuo je kako se veća pozornost treba posvetiti investiranju u regiju, posebice kad je riječ o otvaranju radnih mjesta i postizanju određenog životnog standarda. Milošević je rekao kako Europska unija treba više novca usmjeravati u obrazovanje državnih službenika zaduženih za provedbu reformi i jačanje administrativnih kapaciteta državne i javne uprave.

Povjerenik za Jugoistočnu Europu, Tursku i države članice EFTA-e Hellbach govorio je o problemima s kojima se države regije susreću na euroatlantskom putu naglasivši u tom kontekstu važnost stalne komunikacije među državama EU-a kako bi se dobila jasna slika o tome što se zbiva u regiji.

– Razmjena viđenja i mišljenja kroz redovite političke konzultacije o stanju u državama jugoistoka Europe dovodi do boljeg razumijevanja njihovih potreba, rekao je Hellbach. Kao dva najveća izazova kojima bi trebalo posvetiti posebnu pažnju i na kojima je potrebno dodatno raditi istaknuo je javnu upravu i tržišno natjecanje, odnosno ispunjavanje kriterija za članstvo u EU-u (tzv. Kopenhaški kriteriji).

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač je s povjerenikom Hellbachom razgovarao o perspektivi članstva država regije, a tijekom sastanka je naglašena važnost potpore državama jugoistoka Europe, naročito normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Razmijenjena su mišljenja o trenutačnim statusima država regije na euroatlantskom putu s posebnim fokusom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je kako bi sve države članice Europske unije trebale biti suglasne s politikom proširenja na ovaj dio Europe i dati punu potporu daljnjim reformama potrebnim za članstvo u EU-u.

Autor: Služba za medije