Predrag Matić sudjelovao na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Sarajevo - Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) Predrag Matić sudjelovao je u subotu na sastanku Stalnog odbora PS SEECP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Sastankom Stalnog odbora predsjedao je prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda iz Parlamentarne skupštine BiH i predsjedatelj PS SEECP-a Bariša Čolak koji je tom prigodom predstavio prioritete Bosne i Hercegovine. Jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom BiH je preuzela u srpnju ove godine. 

Glavni prioritet predsjedanja BiH je proces pristupanja Europskoj uniji država regije koje imaju status kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za ulazak u EU. Pod motom „Bolja povezanost za bolji život“ Bosna i Hercegovina je kao prioritetna područja predsjedanja istaknula i jačanje infrastrukturne/digitalne povezanosti unutar regije jugoistočne Europe, jačanje regionalne poslovne suradnje i povezanosti, nadogradnju povezanosti u tzv. ljudskoj dimenziji – među mladima, kao i u obrazovanju i kulturi, jačanje veza između zemalja članica SEECP-a i poboljšanje suradnje s ciljem snažnijeg odgovora na trenutačne izazove poput migracija te borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Na poziv predsjetelja, sastanku je prisustvovao Amer Kapetanović, voditelj Odjela za politiku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) koji je govorio o ulozi RCC-a kao podršci regionalnoj, ekonomskoj, političkoj i društvenoj interakciji u kontekstu prioriteta BiH-a tijekom predsjedanja SEECP-om. 

Sastanku su uz domaćine iz Parlamentarne skupštine BiH nazočili predstavnici parlamenata iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Slovenije i Turske.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove