Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila glavnog tajnika austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Johanessa Kyrlea

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet glavnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johanessa Kyrlea.

Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johaness Kyrle uvodno je čestitao Hrvatskoj na zaključenim pregovorima dodavši da će Austrija što skorije ratificirati pristupni ugovor. Središnje teme razgovora bile su priprema referenduma o pristupanju te institucionalna priprema Hrvatske za funkcioniranje unutar EU. U tom kontekstu Johaness Kyrle upoznao je Vesnu Pusić s iskustvom Austrije. 

Govoreći o referendumu za pristupanje, Vesna Pusić istaknula je da je dobra stvar što je Ugovor objavljen no potrebna je daljnja komunikacija s građanima kako bi im se približile sve bitne promjene koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u EU. Najznačajnija međunarodna uloga Hrvatske u periodu nakon pristupanja, rekla je Pusić, zasigurno će biti poticanje pozitivnih trendova u susjednim državama. Na tom polju, Hrvatska ima šansu izgraditi se kao pozitivan uzor u regiji te svojim iskustvom ubrzati proces približavanja susjednih država Europskoj uniji.

Sugovornici su se osvrnuli i na daljnje mogućnosti suradnje u okviru Dunavske strategije. Dunavska strategija se temelji na četiri područja: povezivanje dunavske regije, zaštita Dunava, jačanje prosperiteta makroregije i opće jačanje Dunavske regije koji su važni za obje zemlje. Također je bilo i riječi i o poticanju i olakšavanju ulaganja u Hrvatsku za što austrijske tvrtke iskazuju veliko zanimanje. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću