Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković primila veleposlanika Azerbajdžana Gurbanova

Zagreb - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković primila je u četvrtak u radni posjet veleposlanika Republike Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova.

Tema sastanka bila je jačanje suradnje u područjima kulture, znanosti i obrazovanja. Veleposlanik Azerbajdžana predstavio je kulturna događanja koja su se tijekom prošle godine održala u Hrvatskoj, među kojima i koncert klasične glazbe povodom 100-te obljetnice osnivanja Republike Azerbajdžan. S tim u svezi naglašena je važnost ovog događaja u smislu jačanja kulturne suradnje ovih dviju država. U nastavku razgovora istaknuta je suradnja azerbajdžanskog grada Shaki s gradom Varaždinom, kao i uspostavljanje odnosa između dvaju gradova u gospodarskom, kulturnom i znanstvenom području. 

Predsjednica Odbora zahvalila je na posjetu te informirala veleposlanika o tijeku aktivnosti vezanih za potpisivanje sporazuma između Vlade Republike i Vlade Republike Azerbajdžan o suradnji u području znanosti i tehnologije. Kao primjer dobre suradnje navela je studijski posjet izaslanstva Azerbajdžana Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koji je s ciljem upoznavanja s obrazovnim sustavom u Republici Hrvatskoj, održan u prosincu prošle godine. Također je istaknula potrebu jačanja suradnje između sveučilišta u Hrvatskoj i sveučilišta u Azerbajdžanu kroz jačanje razmjene i mobilnosti studenata sudjelovanjem u projektu ERASMUS. 

Dogovoren je nastavak dobre suradnje dviju država u području obrazovanja, kulture i znanosti.