Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala na otvorenju manifestacije 23. dani meda "Zlatna pčela"

Topusko - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u subotu na otvorenju manifestacije  23. dana meda „Zlatna pčela“ koju je uz 18. županijsko ocjenjivanje meda organizirala Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, uz suorganizaciju Top-Termi Topusko i Turističke zajednice općine Topusko. Supokrovitelji manifestacije bili su Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatski pčelarski savez, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Općina Topusko.

- Sisačko-moslavačka županija najmednija je županija u Hrvatskoj, rekla je Petir na  otvorenju manifestacije. Kako najveći broj pčelara dolazi iz Sisačko-moslavačke županije koji proizvode najveće količine meda, Petir im zahvalila jer brinu o pčelama koji su naši najvažniji oprašivači. Podsjetila je na aktivnosti koje je saborski Odbor za poljoprivredu poduzimao tijekom ovog mandata kako bi podržao pčelarski sektor i zaštitio pčele, od izmjene zakonodavstva do organiziranja tematskih rasprava. Izrazila je zadovoljstvo što njihove aktivnosti u koordinaciji s pčelarima daju rezultate te se na svim razinama odlučivanja prepoznaje doprinos pčelarskog sektora proizvodnji hrane.

-  Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora stava je da bi bilo pravedno i mudro uvesti potporu po pčelinjoj zajednici, čime bi se vrednovala oprašivačka uloga pčela, jer znamo da bez pčela nema oprašivanja, bez oprašivanja nema proizvodnje hrane, a bez hrane nitko od nas ne može živjeti, kazala je Peti. - S obzirom da 75 posto poljoprivredne proizvodnje ovisi o oprašivačima, prije svega o pčelama, ovu našu inicijativu podigli smo na europsku razinu i otvorili politički dijalog s Europskom komisijom, istaknula je Petir i dodala da iako je jako dugo trajalo, ipak se uspjelo promijeniti Direktivu o medu te je uvedena obveza da se ubuduće označava na staklenkama meda porijeklo iz koje države taj med dolazi, a kada je riječ o mješavini meda, mora se navesti iz koje države je koliki postotni udio meda u toj mješavini.- Time štitimo naše pčelare od nelojalne konkurencije te potrošačima dajemo cjelovitu informaciju kako bi mogli donijeti odluku žele li takav med kupiti ili ne, rekla je Petir koja je pozvala sve da kupuju hrvatski med od poznatih pčelara.

Tijekom svečanosti otvaranja nazočne su, osim zastupnice Marijane Petir, pozdravili i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, predsjednik Zajednice udruge pčelara SMŽ Damir Bukvić, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, Dubravka Živoder iz Ministarstva poljoprivrede i zamjenik župana Mihael Jurić.