Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir pozvala građane da više koriste javni prijevoz i alternativne oblike kretanja

Zagreb - "U prigodi današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, pozivam građane da više koriste javni prijevoz te koliko je god moguće koriste zdrave i po okoliš prihvatljivije oblike vlastite mobilnosti", rekla je u izjavi za medije Marijana Petir, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora. 

"Odgovornost je na nama, donositeljima odluka da takve alternativne i po mnogočemu prihvatljivije oblike prijevoza podržimo te omogućimo njihovu dostupnost i prihvatljivost najširoj populaciji potencijalnih korisnika. Kako bi se željeno ostvarilo, nužno je odgovarajućim financijskim mjerama poduprijeti ta nastojanja. Svjesni smo rizika koje onečišćenje zraka ima po ljudsko zdravlje kao i činjenice da na globalnoj razini gotovo četvrtina emisija CO2 nastalih izgaranjem fosilnih goriva potječe iz sektora prometa. Emisije koje nastaju dnevnim prometom u gradovima imaju snažan doprinos ukupnim emisijama toga sektora, a pridonose i pogoršanju kakvoće zraka u gradovima. Zbog toga pronalaženje alternativnih mogućnosti i oblika prijevoza, kojima se izravno utječe na spomenute rizike, predstavlja nužnost i razuman izbor kako društva, tako i svakog građanina osobno", stoji u izjavi predsjednice Odbora. 

"Obilježavanje Međunarodnog dana bez automobila prigoda je i svakome od nas da se zapitamo koliko učestalo i opravdano u dnevnom životu koristimo svoje osobno vozilo. Prilika je to da stavimo na stol račune za nabavku vozila, troškove goriva, parkiranja, održavanja vozila, zajedno s pripadajućim poreznim i neporeznim davanjima te razmislimo o svim prednostima i manama te „navike“. To je ujedno i prilika da razmotrimo mogućnosti korištenja drugih oblika osobne mobilnosti, poput javnog prijevoza ili bicikla, a kroz takvo razmišljanje sami ćemo uvidjeti potrebe društva i zajednice u kojoj živimo za drugačijim načinima prijevoza. Razmišljanje o potrebama društva je put da postanemo odgovorniji članovi toga društva, da ukažemo na okolnosti koje umanjuju privlačnost ili čak onemogućuju korištenje drugih oblika prometovanja. Svojim zalaganjem za čistiji okoliš danas, zalažemo se za sigurniju budućnost generacija koje dolaze", zaključila je Marijana Petir.

Na današnji dan, 22. rujna, obilježava se Međunarodni dan bez automobila. Gradovi u Europskoj uniji i Hrvatskoj prigodnim akcijama nastoje ojačati svijest javnosti o onečišćenju zraka i atmosfere uzrokovanog često prekomjernom upotrebom automobila. U ovom desetom jubilarnom Europskom tjednu mobilnosti, koji se nadovezuje na već ranije utemeljen Međunarodni dan bez automobila, različitim se akcijama potiče povratak pješaka i biciklista u gradsko središte, a promovira se i veća uporaba javnog gradskog prijevoza. Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava u više od 1050 gradova, uz sudjelovanje više od 165 milijuna građana. U obilježavanju tjedna mobilnosti sudjeluje 14 hrvatskih gradova: Zagreb, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić-Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok. 

Autor: Odbor za zaštitu okoliša