Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Biljana Borzan primila danskog veleposlanika Boa Erica Webera

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Biljana Borzan primila je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Boa Erica Webera.

Na sastanku su razgovarali o predstojećoj konferenciji o sprječavanju kroničnih bolesti i promicanju zdrava života koja će se održati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci u organizaciji danskog veleposlanstva, a u sklopu danskog predsjedanja Europskom unijom. Na konferenciji će biti riječi o sprječavanju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice šećerne bolesti, pravilnoj prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti, a sudjelovat će i stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Biljana Borzan pozdravila je dansku inicijativu i naglasila da podupire takav oblik brige za zdravlje. Također je istaknula da su novčana sredstva u Proračunu Republike Hrvatske za ovu godinu povećana dva do tri puta upravo za segment sprječavanja bolesti srca i krvožilnog sustava te ovisnosti o drogama. Predsjednica Odbora posebno je naglasila važnost poticanja tjelesne aktivnosti u djece i mladih kao poseban oblik sprječavanja kasnijeg razvoja kardiovaskularnih bolesti. Posebno je izdvojila Međimursku županiju i preventivne programe za očuvanje zdravlja djece i građana treće životne dobi kao vrlo dobar model i za ostale županije. Razgovor je zaključen dogovorom o budućoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću