Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac, u povodu obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down: Roditeljima poručujemo da nisu sami

Zagreb – U povodu obilježavanja Svjetskoga dana osoba sa sindromom Down predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku svim osobama s Downovim sindromom, njihovim obiteljima i udrugama koje se bave ovim sindromom. 

– Upućujem najiskreniju podršku svim osobama koje svojim nesebičnim radom i trudom žele upoznati javnost i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, ističe Sabljar-Dračevac te dodaje kako se obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi dati poticaj za veće razumijevanje i poboljšanje njihovoga položaja u društvu. 

–Odgovornost za to leži u svima nama, nadležnim državnim institucijama i organizacijama civilnog društva. Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele i komunikativne, mogu biti kreativne, kopiraju ponašanje svoje sredine no čitav život potrebna im je njega i pomoć. Isto tako, treba pomoći i njihovim obiteljima te ih ojačati da ustraju u svom nesebičnom trudu s djecom koja imaju Downov sindrom. Roditeljima poručujemo da nisu sami, a ova posebna djeca kroz svoj život obogaćuju i oplemenjuju živote svih nas, zaključuje Sabljar-Dračevac.

Ujedinjeni narodi donijeli su 2011. godine rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Svjetskim danom sindroma Down te se na globalnoj razini službeno obilježava od 2012. godine.

Prema podacima UN-a, na svjetskoj razini u prosjeku se bilježi učestalost pojave sindroma Down kod jednoga od tisuću novorođene djece. Ovaj kromosomski poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma. 

Downov sindrom, kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju.

Zašto na taj dan nositi rasparene šarene čarape? Zato da u našem društvu osvijestimo i više razgovaramo o problemima osoba s Downovim sindromom.