Predsjednici hrvatskoga i mađarskog parlamenta Jandroković i Kövér položili kamen temeljac za gradnju učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj

Osijek - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Kövér u srijedu su u Osijeku položili temeljac za gradnju učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj. Investicija, vrijedna oko 8,5 milijuna kuna, financirat će se iz hrvatskog državnog proračuna, a dom bi trebao biti završen za 300 radnih dana i primiti oko 50 učenika.

U svom obraćanju Jandroković je istaknuo kako Hrvatska stvara takve uvjete u kojima će se svi pripadnici nacionalnih manjina osjećati zadovoljnima, pa tako i pripadnici mađarske manjine. Ocijenio je ovo polaganje kamena temeljca važnim korakom u zaštiti prava mađarske manjine i stvaranju uvjeta za očuvanje njihova jezika i kulture te ispoljavanja njihovog identiteta.

Ustvrdio je da je tretman hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini o čemu svjedoče i neke međunarodne institucije, a to je i dugogodišnja praksa koja se temelji na stoljetnim dobrim odnosima dvaju naroda.

Kövér istaknuo je da je osječki Prosvjetno-kulturni centar Mađara jedini takav u Hrvatskoj te izrazio zadovoljstvo što, unatoč demografskim izazovima, nije opao broj upisanih učenika u mađarskim školama u Hrvatskoj. - Cilj nam je svakome Mađaru ponuditi konkurentno obrazovanje u njegovu zavičaju, od vrtića do sveučilišta, pri čemu računamo na osječki Prosvjetno-kulturni centar. Polaganje kamena temeljca, u kontekstu obrazovanja i odgoja znači početak novoga razdoblja duhovne nadgradnje, poručio je Kövér.

Ravnatelj Centra Janos Andocsi izvijestio je da nastavno-obrazovne aktivnosti pohađa 47 djece u vrtiću, 40 u osnovnoj te 33 u srednjoj školi.

U izjavi medijima predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je današnji dan vrlo bitan za odnose Hrvatske i Mađarske, s puno sadržaja, koji potvrđuju da su odnosi dviju država prijateljski i partnerski te da u zaštiti manjina mogu biti primjer svim drugim državama. -Ovo je dan koji je to potvrdio, kazao je Jandroković.

Kover je istaknuo da su današnjim susretom učinili novi korak na putu osnaženja hrvatsko-mađarskog prijateljstva i međuparlamentarne suradnje ocijenivši kako su Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj spona među dvjema državama.

Predsjednici parlamenata Jandroković i Kövér u Belom Manastiru prisustvovali su obilježavanju 25. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.
 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora