Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković primio u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u RH Hellbacha

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Christiana Hellbacha.

Sugovornici su ocijenili odnose Hrvatske i Njemačke odličnima i prijateljskima, temeljenima na partnerstvu i povjerenju. Istaknute su tradicionalno snažne gospodarske veze, pri čemu je Njemačka najveći trgovinski partner Hrvatskoj te prednjači u ulaganjima u hrvatsko tržište. Također, njemački turisti su najbrojniji strani turisti u Hrvatskoj.

Predsjednik Jandroković istaknuo je važnost intenziviranja parlamentarne suradnje. U tom je kontekstu podsjetio na poziv u službeni posjet Hrvatskoj upućen predsjednici parlamenta Savezne Republike Njemačke Bärbel Bas na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Obostrano je prepoznat potencijal za suradnju u području energetike, uključujući i obnovljive izvore energije. Istaknuta je vrlo uspješna suradnja nacionalnih policija i sigurnosnih službi dviju država, što u aktualnom sigurnosnom kontekstu treba nastaviti produbljivati.

Čestitavši Hrvatskoj na punopravnom članstvu u schengenskom prostoru i u europodručju, veleposlanik Hellbach kazao je kako se radi o iznimnom nacionalnom pothvatu, ali i da oba recentna hrvatska strateška uspjeha vidi značajnim dobicima i za Njemačku i ostatak Unije.

U razgovoru je bilo riječi i o ruskoj agresiji na Ukrajinu te daljnjim modalitetima pomoći toj ratom razorenoj državi, kao i o trenutnim političko-sigurnosnim izazovima u regiji jugoistočne Europe.

Završno je predsjednik Jandroković zaželio veleposlaniku Hellbachu uspješno obnašanje veleposlaničke dužnosti u Hrvatskoj.