Predsjednik Hrvatskog sabora primio veleposlanika Francuske Republike

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Francisa Bellangera.

U okviru razgovora o bilateralnim odnosima, izražena je želja za tješnjim razvijanjem parlamentarne suradnje na svim razinama. Predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika da je u 24. veljače u Hrvatskom saboru uspostavljena skupina hrvatsko-francuskog prijateljstva, s voditeljem dr. Petrom Selemom, kao i da je Hrvatski sabor uputio poziv klubovima hrvatsko-francuskog prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini i Senatu da posjete RH. S tim u vezi, predsjednik Šeks je izrazio zadovoljstvo što je dogovoren posjet predsjednika skupine francusko-hrvatskog prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Patricka Blocha Zagrebu 28. travnja ove godine. 

U dijelu razgovora koji se odnosio na EU, predsjednik Šeks je ukratko izvijestio o hrvatskim očekivanjima u približavanju Uniji, te istaknuo kako Hrvatska posebno cijeni potporu koju je predsjednik Chirac dao hrvatskoj kandidaturi za pristupanje EU. Izražena je zahvalnost francuskoj diplomaciji na konstruktivnom pristupu pitanju suradnje RH s haaškim sudom i na ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Budući da francusko veleposlanstvo trenutačno obavlja funkciju veleposlanstva za vezu RH s NATO-om, dio razgovora je bio posvećen i temi hrvatskog približavanja toj asocijaciji. Predsjednik Šeks je naglasio kako Hrvatska želi ispuniti sve političke i druge uvjete kako bi do 2006. godine bila u potpunosti spremna za ulazak u NATO. Veleposlanik je podsjetio na poziv Ureda za odnose s javnošću NATO-a upućen skupini hrvatskih zastupnika, koji bi u okviru programa za informiranje država partnera u travnju trebali posjetiti Stožer Alijanse i njezino vojno zapovjedništvo u Glavnom stožeru europskih saveznika (SHAPE) u Monsu. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora