Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio poljskog veleposlanika Wieslawa Tarku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske Wieslawa Tarku s kojim je razgovarao o poljskim iskustvima nakon ulaska Poljske u Europsku uniju.

Predsjednik Sabora Šprem i poljski veleposlanik bili su suglasni u pogledu bilateralnih odnosa koje su ocijenili izvrsnima, osim na području gospodarstva, gdje ipak postoji obostrana želja za unaprjeđenjem odnosa te povećanjem investicija i robne razmjene. Poljski je veleposlanik potvrdio da postoji interes poslovnih ljudi iz Poljske za ulaganjem u Hrvatsku, tim više što su gospodarstva obje države komplementarna.

Predsjednik Sabora je zahvalio veleposlaniku na snažnom doprinosu Poljske hrvatskom ulasku u Europsku uniju. Veleposlanik Tarka je izrazio uvjerenje da u Poljskoj neće biti problema s ratifikacijom hrvatskog Ugovora o pristupanju, te je najavio da će Poljska Hrvatskoj i dalje pružati podršku na putu prema EU. Izrazio je želju za nastavkom parlamentarne suradnje i interes za suradnjom na lokalnoj razini jer će se suradnja prema njegovim riječima, posebice u okviru europskih fondova, u velikoj mjeri preseliti na tu razinu. Predsjednik Sabora Šprem je potvrdio da će i u ovom sazivu parlamenta biti osnovana skupina hrvatsko-poljskog prijateljstva.

Dvojica dužnosnika su razgovarali i o poljskim iskustvima iz članstva u Europskoj uniji, posebice na području poljoprivrede i brodogradnje. Poljski je veleposlanik istaknuo da Europska unija omogućuje modernizaciju poljoprivrede i promjenu njezine strukture. Suprotno raširenoj predodžbi, u Poljskoj je svega 7 posto stanovništva zaposleno u poljoprivredi, dok je proizvodnja jedan od glavnih razloga što Poljska nije bila suočena s recesijom, kazao je veleposlanik Tarka u razgovoru s predsjednikom Sabora Špremom.

Autor: Ured predsjednika Sabora