Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije te Počasnog bleiburškog voda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije te Počasnog bleiburškog voda. 

Uime Hrvatske biskupske konferencije na sastanku su sudjelovali dr. Krunoslav Novak, tajnik Hrvatske biskupske konferencije i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, dok su predstavnici Počasnog bleiburškog voda bili Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda, Vice Vukojević, počasni predsjednik Počasnog bleiburškog voda, Ante Kutleša, tajnik Počasnog bleiburškog voda te Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Sugovornici su razgovarali o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Ovogodišnje obilježavanje održat će se u petak i subotu 13. i 14. svibnja 2022. godine. U sklopu programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa dok će veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položiti vijenac. Središnja komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, nakon čega je predviđena sveta misa i u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini. 

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja uspomene na žrtve s ciljem očuvanja i zaštite povijesne istine o toj tragediji hrvatskog naroda.