Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao sastanak s predsjednikom austrijskog Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom

Zagreb - Na marginama 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata održane u organizaciji Interparlamentarne unije i Austrijskog parlamenta, u suradnji s Ujedinjenim narodima, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednikom austrijskog Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom. 

Republika Hrvatska i Republika Austrija imaju vrlo dobre bilateralne odnose, zajedničku povijest i kulturu. Važna spona između dviju zemalja su i brojni hrvatski državljani koji žive u Austriji. 

Predsjednici parlamenata Jandroković i Sobotka usuglasili su se kako se vrlo uspješna dosadašnja suradnja u mnogim područjima od zajedničkog interesa treba nastaviti, poput gospodarstva, trgovine i investicija, te turizma.

Predsjednik Hrvatskoga sabora pozvao je austrijskog kolegu u službeni posjet Hrvatskoj što je predsjednik Sobotka sa zadovoljstvom prihvatio. Složili su da je važno dodatno unaprijediti parlamentarnu suradnju na svim razinama, a ujedno su i razmijenili iskustva o dosadašnjem radu parlamenata u vrijeme pandemije. 

Na sastanku je bilo riječi i o razornim potresima koji su pogodili Hrvatsku prošle godine i saniranju njihovih posljedica. Prijateljski odnosi dviju zemalja potvrđeni su i tom prilikom kad je i Republika Austrija uputila pomoć Hrvatskoj za područja stradala u potresima. Ujedno, dotakli su se i aktualnog stanja s pandemijom virusa te pitanja migracija kao jednog od ključnih pitanja sigurnosti. 

Tijekom razgovora razmijenili su mišljenja o situaciji u državama jugoistočne Europe te zaključili kako je u približavanju europskim integracijama nužna politička stabilnost u zemljama koje apliciraju za članstvo u Europskoj uniji. 

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković čestitao je austrijskoj strani na suorganizaciji 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u izazovnim okolnostima pandemije Covid-19.